Çocukta İnvajinasyon Nedir?

94 / 100

Çocukta İnvajinasyon Nedir?

  • Çocukta invajinasyon (intussusepsiyon, bağırsak düğümlenmesi) hayati tehlike taşıyan bir hastalıktır ve bağırsağın bir kısmı teleskop gibi katlandığında, bir segment başka bir segmentin içine kaydığında meydana gelir. Bu, bağırsaklardan sindirilen gıdanın geçişini engelleyerek tıkanmaya neden olur.
  • Eğer tedavi edilmezse, bağırsak enfeksiyonuna, iç kanamaya ve peritonit adı verilen şiddetli bir karın enfeksiyonuna neden olarak ciddi zarar verebilir.
  • Üç ay ile altı yaş arasındaki çocuklarda en sık görülen barsak tıkanıklığı nedenidir.

Çocukta invajinasyonun nedenleri nelerdir?

  • Çocukta invajinasyonun nedeni bilinmemekle birlikte, bazı durumlarda viral enfeksiyonlar sorumlu olabilir. Bağırsaklardaki bir anormallik (örneğin bir polip gibi) veya bağırsak cerrahisi sonucu oluşabilir.
  • Çoğu çocukta anormallik yoktur ve nedeni bilinmemektedir.
  • Bağırsak düğümlenmesi gelişenlerin % 60’ı 2 ay ile 1 yaş arasındadır. Yenidoğan bebeklerde nadir görülür.
  • Erkekler intussusepsiyonu kızlardan dört kat daha sık geçirir.
  • İnvajinasyon gelişen çocukların yüzde 80’i 2 yaşından küçük olsa da, daha büyük çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde intussusepsiyon da görülebilir.

Çocukta İnvajinasyon Nedir?

 

Çocukta invajinasyon belirtileri nelerdir?

  • İnvajinasyonun en yaygın semptomu, daha önce iyi olan bir çocukta ani aralıklı ağrı başlangıcıdır. Bununla birlikte, her çocukta farklı semptomlar yaşayabilir. Ağrı ilk önce kolik ile karıştırılabilir ve sık aralıklarla ortaya çıkar.
  • Bebekler ve çocuklar zorlayabilir, dizlerini çekebilir, çok huzursuz davranabilir ve yüksek sesle ağlayabilir. Çocuğunuz ağrılar arasında iyileşebilir sonra ağlayarak yorgun ve zayıf düşebilir.
  • Kusma, invaginasyon ile de ortaya çıkabilir ve genellikle ağrı başladıktan hemen sonra başlar.
  • Çocuğunuz normal bir kaka yapabilir, ancak bir sonraki kaka kanlı görünebilir. Ayrıca, kırmızı, mukus veya jöle benzeri bir dışkı genellikle intussusepsiyon ile birlikte görülür.
  • Fizik muayenesi, karın palpasyonu üzerine hissedilen “sosis şeklinde” bir kitleyi ortaya çıkarabilir.
  • İnvajinasyon belirtileri diğer hastalıklara veya tıbbi sorunlara benzeyebilir. Lütfen tanı için bir Çocuk Cerrahisi Uzmanına danışın.

Çocukta İnvajinasyon Nedir?

 

Çocukta invajinasyon teşhisi nasıl konulur?

  • Çocuğunuz karın ağrısı çekiyorsa, en kısa sürede doktorunuza başvurun. Çocuğunuzu muayene etttirmek üzere Acil Servise gidin.
  • Cerrah, çocuğunuzun tıbbi geçmişini alacak ve invajinasyon olup olmadığını belirlemek için fizik muayene yapacaktır.
  • Karın organını incelemek ve çocuğunuzun doğru tanı koymasına yardımcı olmak için görüntüleme çalışmaları da yapılır.

İnvajinasyon testleri şunları içerebilir

Abdominal X-ray (Karın Röntgeni)

Bu tetkik bağırsak tıkanıklığını gösterebilir. Doktorunuz, teleskopik bağırsağın yoğunluğunun arttığını veya bağırsak tıkanmasının göstergesi olan diğer manzaraları görebilir.

Ultrason

Bu radyolojik test, vücudun iç resimlerini oluşturmak için ses dalgaları kullanır. Ultrasonda, invajinasyonun göstergesi olan hedef benzeri bir işaret (target sign) görülebilir.

Hava ya da kontrast lavmanı

Bu prosedür tanısal olabilir ve bazı durumlarda invajinasyon tedavisi için işlev görür. Hava veya kontrast sıvı (baryum) rektuma lavman olarak verilir. Karın röntgeni; dar alanlar, tıkanmalar ve diğer sorunları gösterir. Bazı durumlarda, hava ya da kontrast verirken bağırsağa uygulanan basınç bağırsağın açılmasına yardımcı olur, intussusepsiyonu düzeltir.

Çocukta invajinasyon, Bağırsak düğümlenmesi

 

Çocukta invajinasyon tedavisi nasıl yapılır?

Çocukta invajinasyon genellikle yaşamı tehdit edici değildir. Her ikisi de bir intussusepsiyon tanısını doğrulayan ve çoğu durumda başarılı bir şekilde azaltan, suda çözünebilen kontrast lavman veya hava kontrastlı lavman ile tedavi edilebilir.

Lavman

Lavman rektuma küçük bir tüp yerleştirilerek yapılır. Klinisyenlerin bağırsakları X-ışını (röngten) veya ultrason yoluyla tıkanıklığa neden olan invajinasyonu görmesini sağlamak için tüpe sıvı veya hava yavaş yavaş verilir.

Sıvının veya havanın basıncı, teleskop şeklinde girmiş olan bağırsağı normal pozisyonuna iterek sorunu giderir.

İnvajinasyonun 24 saat içinde tekrar edebileceği bir ihtimal vardır. Bu nedenle, bağırsaklar düzeldikten sonra, çocuğunuz tekrarlama olmadığından emin olmak için ek bir gün hastanede kalacaktır.

Lavman çoğu zaman bağırsak sorununu çözer. Bununla birlikte, vakaların yüzde 10-15’inde bağırsak düzelmez ve ameliyat (manuel redüksiyon) gerekir.

Çocukta invajinasyonun cerrahi tedavisi nasıl yapılır (Ameliyat)?

Bağırsak ameliyatında, çocuk cerrahisi uzmanı, prosedürü daha büyük bir insizyonla (açık prosedür olarak adlandırılır) veya laparoskopik olarak minik insizyonlarla ve bir kamerayla yapmayı seçebilir. Hangi cerrahi prosedürün kullanılması çocuğunuzun durumuna bağlı olacaktır.

Açık cerrahi veya laparoskopik olsun, intussusepsiyon, bağırsakların teleskopisini azaltmak için invajinasyonun ön kısmını hafifçe yukarı doğru iterek dikkatlice azaltılır.

Cerrahın bağırsağı başarılı bir şekilde düzeltememesi durumunda, etkilenen bölümün çıkarılması gerekecektir. Bu gerçekleştiğinde, cerrah bağırsağın etkilenen kısmını çıkarmalı ve iki sağlıklı bölümü tekrar dikmelidir (rezeksiyon + anastomoz).

Bağırsaklar emilebilen sütürlerle dikilir. Dıştaki cilt genellikle emilebilen dikişlerle kapatılır ve daha sonra gazlı bez ve / veya temiz bir örtü ile kaplanır.

Çocukta invajinasyon tedavisi sonrası takip

Lavman
  • Çocuğunuza lavman yapıldıysa (ameliyatsız redüksiyon), hastanede bir gece kalacaktır çünkü ilk 24 saatte tekrarlama ihtimali azdır.
  • Redüksiyon tamamlandığında, çocuğunuzun bağırsaklarından hava geçebilir. Testten sonra gaz birkaç saat sürebilir. Bu sırada ateşi olması normaldir ve çocuğunuza ateşi düşürmesi için asetaminofen verilebilir.
  • Lavmandan sonraki ilk 12 saat boyunca çocuğunuzun yemek yemesi veya içmesi yasaktır. Ondan sonra çocuğunuza sıvı gıdalar ve tolere edilirse katı yiyecekler verilir.
  • Çocuğunuz yemek yediğinde ve daha iyi hissettiğinde, onu eve götürebilirsiniz. Herhangi bir şikayeti olursa, çocuğunuzu tekrar hastaneye getirmeniz gerekebilir.

Çocukta invajinasyon ameliyatı sonrası dönemde takip

Çocuğunuz invajinasyon tedavisi için ameliyat olmuşsa, akut durum sonrası ameliyathane uyandırma ünitesinde bir saat kadar süre içinde ayılır ve sonra hastane odasına taşınır.

Çocuğunuz ağrı çekebilir ve gerekirse bir IV yoluyla ilaç alır. Bu süre zarfında ateşin olması da normaldir, bu nedenle ateşi azaltmak için asetaminofen de kullanılabilir.

Çocuğunuzun insizyonu (ameliyat yeri) pansuman edilerek temiz bir gazlı bez ile kapatılır. Gazlı bez pansumanları ameliyattan iki gün sonra alınır.

Ameliyattan sonra, çocuğunuzda küçük miktarda sıvı alabilir. Çocuğunuz sıvı içerse ve kusmazsa, yavaşça tekrar yemeye başlaması için izin verilir. Çocuğunuz yemek yediğinde ve daha iyi hissettiğinde, çocuğunuzu eve götürebilirsiniz. Çocuğunuz ameliyattan sonraki ikinci günde banyo yapabilir veya duş alabilir (ameliyatın durumuna ve cildin kapatılma özelliğine göre banyo gününü cerrahınıza danışınız).

Çocuğunuzun taburcu olduktan 2-3 hafta sonra cerraha kontrole getiriniz.

Doktora ne zaman başvurmalısınız?

Çocuğunuz invajinasyon nedeniyle tedavi edildikten sonra, çocuğunuzun sağlığını dikkatlice izlemeniz önemlidir.

Çocuğunuz aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsa doktora başvurun:

a. 38 dereceden yüksek ateş.
b. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi dahil, kızarıklık, şişme, sıcaklık, kesik veya hassasiyetten sarı / yeşil drenaj. Bu özellikle ameliyat olmuş çocuklar için önemlidir.
c. Kusma.
d. İshal veya jöle benzeri kaka.
e. Epizodik, kramplar ve karın ağrısı.
f. Herhangi bir sorun veya endişe.

Çocuğunuz yukarıda açıklanan belirtilerden herhangi birine sahipse, uygun tedaviyi alabilmesi için Acil Servise mümkün olduğunca çabuk getirilmesi gerekir.

Referanslar:

  1. Çocukta invajinasyon nedir?
  2. Stringer, M. D., & Pablot, S. M. (1999). “Intussusception in children: A 20-year review.” Journal of Pediatric Surgery, 34(10), 1442-1446.
  3. Daneman, A., & Navarro, O. (2004). “Intussusception. Part 1: A review of diagnostic approaches.” Pediatric Radiology, 34(5), 338-343.
  4. Buettcher, M., Baer, G., Bonhoeffer, J., et al. (2007). “Three-year surveillance of intussusception in children in Switzerland.” Pediatrics, 120(3), 473-480.
  5. Huppertz, H. I., Soriano-Gabarro, M., Grimprel, E., et al. (2006). “Intussusception among infants in Europe: Insights from the Rotavirus Vaccine Safety Monitoring System.” Pediatric Infectious Disease Journal, 25(1), S22-S29.
  6. Beasley, S. W. (1989). “Intussusception in children: An update.” Journal of Pediatric Surgery, 24(2), 169-171.
  7. Nagata, K., Nakagomi, T., Nakagomi, O., et al. (2010). “Epidemiology of intussusception among children in Japan: Analysis of 5577 hospitalized cases from 1980 to 2003.” Journal of Infectious Diseases, 202(S1), S174-S178.
  8. Rha, B., Tate, J. E., Weintraub, E. S., et al. (2014). “Intussusception following rotavirus vaccination: An updated review of the available evidence.” Expert Review of Vaccines, 13(11), 1339-1348.
  9. Waseem, M., & Rosenberg, H. K. (2008). “Intussusception.” Pediatrics in Review, 29(10), 388-395.
  10. Bines, J. E., Kohl, K. S., Forster, J., et al. (2004). “Acute intussusception in infants and children as an adverse event following immunization: Case definition and guidelines for data collection, analysis, and presentation.” Vaccine, 22(5), 569-574.
  11. Edwards, E. A., Pati, N., Cheng, A. C., et al. (2017). “Intussusception in infants: Trends and risk factors for recurrence in Australia.” Journal of Paediatrics and Child Health, 53(10), 987-993.
  12. Payne, D. C., Staat, M. A., Edwards, K. M., et al. (2008). “Active, population-based surveillance for severe rotavirus gastroenteritis in children in the United States.” Pediatric Infectious Disease Journal, 27(1), S35-S39.
  13. Moore, S. W., Kirsten, G. F., & Muller, E. W. (1997). “Intussusception and adenovirus infection.” Journal of Pediatric Surgery, 32(3), 464-467.
  14. https://scholar.google.com/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  16. https://www.researchgate.net/
  17. https://www.mayoclinic.org/
  18. https://www.nhs.uk/
  19. https://www.webmd.com/

Çocukta İnvajinasyon Nedir?

Sağlık Bilgisi Paylaş !
Op. Dr. Ali GÜRTUNA
Op. Dr. Ali GÜRTUNA

Çocuk Cerrahisi Uzmanı
Sağlık Bilgisi: aligurtuna.com

Articles: 1372