Son Dakika Deprem Güvenliği 2
Son dakika deprem güvenliği sağlamanın, depremden kurtulmanın ve yaralanma riskinizi azaltmanın gerçek anahtarı; siz ve ailenizin deprem olması halinde ne yapacağınızı planlamak, hazırlamak ve uygulamaktır.
Sağlık Bilgisi İçeriği
Son Dakika Deprem Güvenliği
1. Adım: Son dakika Deprem öncesinde Alanınızı Koruyun
Tehlikeleri belirleyerek ve taşınabilir öğeleri sabitleyerek alanınızı koruyun.
Deprem titremesi neredeyse her şeyi, büyük veya ağır eşyaları bile hareket ettirebilir. Evinizin veya iş yerinizin kaldırıldığını ve yana doğru sallandığını hayal edin – etrafa neler atılacak? Bunu nasıl önleyebilirsiniz?
Kitaplıklar gibi mobilyaları yataklardan, kanepelerden veya insanların oturduğu, uyuduğu veya çok zaman harcadığı diğer yerlerden uzağa taşıyarak ŞİMDİ BAŞLAYIN. Ağır nesneleri alt raflara taşıyın.
Daha sonra güvenli olmayan televizyonlar, bilgisayarlar, kitaplıklar, mobilya, dar su ısıtıcıları vb gibi şeyleri tanımlamaya ve düzeltmeye yardımcı olmak için “tehlike avına”devam edin. Evde veya ticari binalarda tipik eşyaların kapsamlı bir listesini yapın.
Bu neden önemli?
1994 Northridge depreminde devrilen kitaplıklar gibi güvenli olmayan maddeler yüzünden çok kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı. Los Angeles’taki California Üniversitesi’nden (UCLA) yapılan bir araştırmaya göre, deprem sırasındaki yaralanmaların % 55’ine düşen mobilya veya nesneler neden oldu. Yaralanmaların sadece yüzde biri bina hasarından kaynaklanmıştır. Diğer yaralanmalar, insanların düşme veya tehlikeli davranmalarından kaynaklanıyordu. Ayrıca, bu tür hasarlardan milyarlarca dolar kaybedildi (evet, milyarlarca). Bu hasar ve yaralanmaların çoğu, bu içerikleri güvence altına almak için basit eylemlerle önceden engellenmiş olabilirdi. Bu yüzden önce bu adıma başlamanızı öneririz.
Alanınızın Güvenliğini Sağlamak, diğer durumlarda yaralanmayı veya hasarı da azaltabilir. Örneğin, bir NBC Today Show raporu, düşen güvenli olmayan TV’lerin ülke genelinde her gün çocukları yaraladığını gösterdi! Bu nedenle, yaşadığınız veya çalıştığınız yerde depremler yaygın olmasa bile, bu önerileri dikkate almaya değer.
Temel Deprem Güvenliğine “Başlarken” Listesi:
Her şeyi bitirene kadar her hafta sonu en az bir öğeyi korumayı deneyin. Ücretsiz olarak neler yapabileceğinizle başlayın. Başkalarından yardım istemeniz veya araç ödünç almanız gerekebilir. Belki de onlara karşılık verebilir veya topluluğunuzdaki diğer kişilere yardımcı olabilirsiniz. Hep birlikte bu işteyiz!
Masrafsız deprem güvenliği önlemleri:
- Ağır veya büyük eşyaları yere veya alçak raflara taşıyın.
- Üstünüze düşebilecek şeyleri çok zaman geçirdiğiniz yerden uzaklaştırın.
- Ağır veya dengesiz nesneleri kapılardan ve kaçış yollarından uzaklaştırın.
Düşük maliyetli güvenlik önlemleri:
- Bir su ısıtıcısını duvara sabitleyin.
- En ağır mobilyaları ve cihazları duvar saplamalarına sabitleyin.
- Aynaları ve resimleri kapalı kancalara asın
- Bilgisayarları ve TV’leri özel kayışlarla sabitleyin.
- Macun veya balmumu gibi sabitleyicilerle kullanarak küçük nesnelerin düşmesini önleyin.
- Mandalları mutfak dolaplarına takın.
Bu öğelerin birçoğu yerel mağazalarda bulunabilir.
Biraz daha fazla iş veya maliyet gerektiren deprem güvenliği önlemleri:
- Gaz hatlarının cihazları (su ısıtıcıları, fırınlar ve elbise kurutucuları gibi) için esnek bağlantılar kullanın.
- Tepegöz aydınlatma armatürlerini sabitleyin.
- Ayaklı odun sobalarını, elektrikli ısıtıcıları veya şömine eklerini sabitleyin.
2. Adım: Son dakika Deprem anında güvende olmayı planlayın
Bir felaket planı oluşturarak ve acil bir durumda nasıl iletişim kuracağınıza karar vererek güvenli olmayı planlayın.
Büyük bir depremin şiddetli sallanması sırasında evinizdeki herkes doğru şeyi yapacak mı? Bir sonraki depremden önce, ailenizle veya ev arkadaşlarınızla bir araya gelin ve şimdi her bir kişinin depremden önce, deprem sırasında ve sonrasında ne yapacağını planlayın.
Deprem sona erdiğinde, yangın riski, potansiyel hizmet ve temel hizmet eksikliği ve artçı şokların kesinliği ile yaşamak zorunda kalacağız. Şimdi planlayarak hazır olacaksınız. Bu plan diğer acil durumlar için de yararlı olacaktır.
Deprem, terörist saldırı veya başka bir acil durum planlaması, parti veya tatil planlaması yapmaktan çok farklı değildir. Acil durum planınızın tahliye ve yeniden birleşme planları içerdiğinden emin olun; il dışı irtibat kişinizin adı ve numarası; acil durum malzemelerinizin yeri ve diğer ilgili bilgiler. Şimdi planlayarak, bir sonraki acil durum için hazır olacaksınız.
ŞİMDİ bir deprem sırasında güvenli olmayı planlayın:
“Çök, kapan, tutun” (Drop, Cover, Hold on) alıştırması yap.
- Sağlam masalar gibi her odada güvenli noktaları belirleyin.
- Bir deprem olduğunda nerede olursanız olun kendinizi nasıl koruyacağınızı öğrenin.
ŞİMDİ depremden sonra şunlara yanıt vermeyi planlayın:
- Her yatağın yanında ayakkabı ve çalışan bir el feneri bulundurun.
- Eviniz için bir yangın söndürücü alın. Yerel itfaiyeniz sizi ve ailenizi doğru şekilde kullanmaları için eğitebilir.
- Evinizdeki herkese acil durum düdüğü kullanmayı ve / veya tuzağa düştüklerinde tekrar tekrar üç kez vurmayı öğretin. Yıkılmış binaları arayan kurtarıcılar sesler dinleyecek.
- Tekerlekli sandalye, yürüme yardımcıları, özel diyetler veya ilaç kullanımı gibi özel gereksinimleri veya durumları olan hane halkı üyelerinin ihtiyaçlarını belirleyin.
- Kızılay ilk yardım ve kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) eğitim kursuna katılın. Mahallenizde başka kimin ilk yardım ve CPR eğitimi aldığını öğrenin.
- Yardımcı kapatmaların yerini öğrenin ve gerekli araçları yakınlarda tutun. Evinize giden gazı, suyu ve elektriği nasıl kapatacağınızı bildiğinizden emin olun. Gazı ancak sızan gazı koklar veya duyarsanız kapatın.
- Duman alarmları kurun ve aylık olarak test edin. Pili yılda bir kez veya alarm “cıvıltı” sesi çıkardığında (düşük pil sinyali) değiştirin.
- Acil bir durumda kimin yararlı olacağını ve kimin özel ilgiye ihtiyacı olabileceğini (çocuklar, yaşlılar, engelliler, vb.) belirlemek için komşularınızla birlikte çalışın.
ŞİMDİ depremden sonra iletişim kurmayı ve iyileşmeyi planlayın:
- Sallama durduktan sonra ailenizle veya ev arkadaşlarınızla buluşmak için evinizin dışında güvenli bir yer seçin.
- Evdeki herkes tarafından bilgi aktarımı için çağrılabilecek bir bölge dışı irtibat kişisi belirleyin.
- Tüm aile üyelerine önemli irtibat telefon numaralarının bir listesini sağlayın.
- Bir deprem veya başka bir felaketten sonra eviniz yaşanamayacak durumdaysa nerede yaşayabileceğinizi belirleyin.
- Çocuklarınızın okulu veya gündüz bakımı tarafından geliştirilen deprem planını öğrenin. Çocuklarınızın okul acil durum kartını güncel tutun.
- Kimlik, sigorta poliçeleri ve mali kayıtlar gibi önemli belgelerin kopyalarını güvenli, su geçirmez bir kapta saklayın ve afet malzemeleri kitlerinizle birlikte saklayın. Bir ev envanteri ekleyin (eşyalarınızın bir listesi ve fotoğrafları veya videoları).
- Planınızı uygulamak için zaman zaman “deprem tatbikatları” yaptırın. Planınızı çocuklarınız, evcil hayvanlarınız veya evinizle ilgilenen insanlarla paylaşın.
3. Adım: Afet Malzemelerini Organize Edin
Felaket malzemelerini uygun yerlerde düzenleyin.
Herkesin kişisel afet malzemeleri kitleri olmalıdır. Onları zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz yerde tutun, böylece binanız hasar görse bile onlara ulaşılabilir. Kitler birçok acil durum için faydalı olacaktır.
Herkesin evde, işyerinde ve aracınızdaki erişilebilir yerlerde saklanan afet malzemeleri kitleri olmalıdır. Acil durum malzemelerinin hazır bulundurulması bir depremin, bir terör olayının veya başka bir acil durumun siz ve aileniz üzerindeki etkisini azaltabilir. Afet malzemeleri kitleriniz yiyecek, su, el feneri, portatif radyolar, piller, ilk yardım çantası, nakit, ekstra ilaçlar, düdük, yangın söndürücü vb.
Bir kiti evinizde, diğerini arabanızda ve üçüncü bir kiti iş yerinde tutun. Afet malzemeleri kitleriniz için sırt çantaları veya diğer küçük çantalar en iyisidir, böylece tahliye ederseniz yanınıza alabilirsiniz.
En az aşağıdaki öğeleri ekleyin:
- İlaçlar, reçete listesi, sağlık kartlarının kopyaları, doktorun adı ve iletişim bilgileri
- İlk yardım çantası ve el kitabı
- Muayene eldivenleri (lateks olmayan)
- Toz maskesi
- Yedek gözlük veya kontakt lensler ve temizleme solüsyonu
- Şişelenmiş su
- Düdük (kurtarıcıları bulunduğunuz yere uyarmak için)
- Sağlam ayakkabılar
- Acil nakit
- Yol haritaları
- Acil bölge dışı irtibat telefon numaralarının listesi
- Su ve kalorisi yüksek atıştırmalık yiyecekler
- Ekstra piller, ampuller veya ışık çubuklarıyla çalışan el feneri
- Kişisel hijyen malzemeleri
- Oyunlar, boya kalemi, yazı malzemeleri, oyuncak ayılar gibi rahat eşyalar
- Tuvalet malzemeleri ve kendiniz ve ailenizdeki yaşlılar, engelliler, küçük çocuklar ve hayvanlar da dahil olmak üzere diğerleri için ihtiyacınız olan özel hükümler.
- Kişisel kimlik belgelerinin kopyaları (ehliyet, iş kimlik kartı vb.)
4. Adım: Finansal Zorluğu En Aza İndirin
Önemli belgeleri düzenleyerek, mülkünüzü güçlendirerek ve sigortayı göz önünde bulundurarak finansal sıkıntıyı en aza indirin.
Depremler sadece saniyeler sürebilir, ancak önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca hayatımızı sarsabilirler. Önemli belgeleri düzenleyerek, mülkünüzü güçlendirerek ve deprem sigortasını göz önünde bulundurarak mali sıkıntılarınızı en aza indirebilirsiniz
Önemli Belgeleri “Al ve Git” Torbasında Düzenleyin
Bir depremden sonra, yangın vb. farsa, evinizden hızlı bir şekilde ayrılmanız gerekebilir. İhtiyacınız olan en önemli bilgileri düzenlemenize yardımcı olmak için, bir “al ve git” sırt çantası belirlemeye başlayın. Uzun bir süre evden uzaktaysanız hangi belgelere ihtiyacınız olacağını düşünün (kimlik olarak ihtiyaç duyacağınız, sevdiklerinize ulaşmak vb. gibi) Tüm bu önemli belgeleri mühürlü bir plastik içine koyun ardından “al ve git” çantanıza koyun. “Al ve git” i kolayca bulabileceğiniz bir yere bırakın.
Hangi önemli belgelere ihtiyacınız olacağını düşünün:
- Kimlik kopyaları.
- Sigorta kartlarının kopyaları.
- Acil durum irtibat numaralarının listesi.
- Evinizdeki eşyaların fotoğrafları. (Bu, sigorta talebinde bulunmanıza yardımcı olacaktır)
Ortak bina sorunları
Çoğu ev, apartman binası veya ticari bina, özellikle 30 yaşından büyükse, yeteri kadar güvenli olmayabilir. Bina kodları zaman içinde geliştirilirken, az sayıda bina kodu eski binalarla ilgili sorunların düzeltilmesini gerektirir. Yine de, evinizin veya diğer binanızın yapısal bütünlüğünü iyileştirmek için yapabileceğiniz şeyler var.
Aşağıda en yaygın sorunlardan bazıları verilmiştir.
- Yetersiz temel güçlendirme.
- Desteksiz dayanıksız duvarları güçlendirme.
- Yumuşak ilk bloklar.
Binanızın yeterince sağlam olup olmadığını belirlemek için bir uzmana danışın.
- Güçlendirilmemiş duvarcılık . Tüm duvarlar (tuğla veya blok duvarlar) güçlendirilmelidir.
Kiracılar için:
Bir kiracı olarak, binanızın yapısal bütünlüğü üzerinde daha az kontrole sahip olursunuz, ancak hangi daireyi veya evi kiraladığınızı kontrol edersiniz:
- Güçlendirilmemiş tuğla veya blok duvarlardan yapılan yapılar çökebilir ve büyük can kaybına neden olabilir.
- “Altında kalan” park alanı açıklıklarına sahip apartman binaları da çökebilir.
- Temel ve sakat duvar arızaları pahalı hasara neden olabilir, ancak daha az can kaybına neden olabilir.
- Merdiven, balkon ve dekorasyon gibi binaların kenarlarına tutturulmuş nesneler depremlerde kırılabilir.
Ev sahibinize şu soruları sorun:
- Bu binada hangi iyileştirmeler yapıldı?
- Su ısıtıcıları duvar saplamalarına bağlanmış mı?
- Mobilyaları duvarlara sabitleyebilir miyim?
5. Adım: Çök, kapan, tutun (Drop, Cover, and Hold On)
“Çök, kapan, tutun” gibi uygun önlemleri almak hayat kurtarabilir ve yaralanma riskini azaltabilir.
Herkes, her yerde, deprem sırasında evde, işte, okulda veya seyahatte ne yapılacağını öğrenmeli ve uygulamalıdır.
ÇOĞU zaman, aşağıdaki durumlarda yaralanma şansınızı azaltabilirsiniz:
Ellerinin ve dizlerinin olduğu yere ÇÖK. Bu konum sizi yere düşürmekten korur ve alçakta kalmanıza ve yakınlarda bir yere sığınmanıza olanak tanır.
Başınızı ve boynunuzu tek kol ve el ile KAPATIN (KAPAN)
. Yakınlarda sağlam bir masa veya masa varsa, sığınnak için altına sürünün.
. Yakınlarda sığınak yoksa, iç duvarın yanına sürün (pencerelerden uzakta).
. Dizlerinin üzerinde dur; hayati organları korumak için eğil.
Çalkalama durana kadar TUTUN
. Korunak altında: bir elinizle sığınağınıza tutun; eğer değişiyorsa onunla hareket etmeye hazır olun
. Korunak yok: hem kollarınız hem de elinizle başınıza ve boynunuza tutun.
Özel durumlar:
İç Mekan:
Çök, kapan, tutun. Dış duvarlardan, pencerelerden, asılı eşyalardan, aynalardan, uzun mobilyalardan, büyük cihazlardan ve ağır nesneler veya camlı mutfak dolaplarından kaçının. Ancak, yere çökmeden önce 5-7 metreden fazla hareket etmeye çalışmayın. Sallama sırasında dışarı çıkmayın! Bir binanın dış duvarlarının yakınındaki alan olması en tehlikeli yerdir. Pencereler, cepheler ve mimari detaylar genellikle binanın ilk kopan bölümleridir.
Oturuyorsanız ve yere çökemiyorsanız: öne doğru eğin, Başınızı kollarınızla örtün ve iki elinizle boynunuzu tutun.
Yatakta:
Yataktan kalkmayın. Hayati organlarınızı korumak için yüzü aşağıya doğru uzanın ve kollarınızı mümkün olduğunca başınıza yakın tutarak başınızı ve boynunuzu bir yastıkla örtün. Çalkalama durana kadar iki elinizle başınızı ve boynunuzu tutun. Bulunduğunuz yerde kalarak, düşmüş ve kırılmış nesneler nedeniyle yaralanmanız daha az olasıdır.
Yüksekteyseniz:
Çök, kapan, tutun. Pencerelerden ve diğer tehlikelerden kaçının. Asansör kullanmayın. Sprinkler sistemleri veya yangın alarmları aktifse şaşırmayın.
Sınıftaysasnız:
Çök, kapan, tutun. Laboratuvarlar veya diğer ortamlar güvenliği sağlamak için özel hususlar gerektirebilir. Öğrencilere evde veya diğer yerlerde ne yapmaları gerektiği de öğretilmelidir.
Mağazadaysanız:
Çök, kapan, tutun. Bir alışveriş sepetinin yanına, giysi raflarının altına veya ilk depo rafına girmek ekstra koruma sağlayabilir.
Dış Mekan:
Güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız açık bir alana gidin. Elektrik hatlarından, ağaçlardan, işaretlerden, binalardan, araçlardan ve diğer tehlikelerden kaçının. Çök, kapan, tutun. Bu, doğrudan üstünüzde bir şey olmasa bile sizi yandan atılabilecek nesnelerden korur.
Sürüş:
Yolun kenarına çekin, durun ve el frenini çekin. Üst geçitlerden, köprülerden, elektrik hatlarından, işaretlerden ve diğer tehlikelerden kaçının. Çalkalama durana kadar aracın içinde kalın, sonra düşen döküntü, çatlamış veya kaymış kaldırım ve acil durum araçlarından kaçınarak dikkatlice ilerleyin. Arabanın üzerine bir elektrik hattı düşerse, eğitimli bir kişi kabloyu çıkarana kadar içeride kalın.
Stadyumda veya tiyatroda:
Kendinizi koltuğunuzun önündeki yere bırakın veya olabildiğince uzağa yaslanın, sonra başınızı kollarınızla örtün (olabildiğince iyi) ve sallama durana kadar boynunuzu tutun. Ardından, artçı sarsıntılar sırasında düşebilecek her şeyi izleyerek yavaşça dışarı çıkın.
Kıyıya yakın:
Bulunduğunuz yer için yukarıdaki talimatları uygulayın. Daha sonra sallama azalır azalmaz, bir tsunami yakında varabileceğinden, hızlı bir şekilde yüksek zemine veya karaya yürüyün. Yetkililerin bir uyarı yayınlamasını beklemeyin. Trafik, enkaz ve diğer tehlikelerden kaçınmak için araba kullanmak yerine yürüyün.
Barajın altında:
Bulunduğunuz yer için yukarıdaki talimatları uygulayın. Büyük bir deprem sırasında barajlar tehlikeli olabilir.
6. Adım: Depremde Güvenliği Artırın
Gerektiğinde tahliye ederek, yaralılara yardımcı olarak ve daha fazla yaralanma veya hasarı önleyerek, depremden hemen sonra güvenliği artırın.
Bir tsunami mümkünse daha yüksek bir yere uzaklaşın. Değilse, derhal ilgilenilmesi gereken yaralanma ve hasarları kontrol edin. İhtiyaç sahibi kişilere yardımcı olmak için eğitiminizi ilk yardımda kullanın. Sızan gaz hatları, bina hasarı, su veya elektrik hatları veya özellikle artçı şoklar varsa tehlikeli olabilecek diğer tehlikeleri tanımlamak için ortamınıza bakın.
Önce kendi durumunuza dikkat edin. Acil durum planlarınızı hatırlayın. Artçı sarsıntılar ek hasara veya eşyaların düşmesine neden olabilir, bu nedenle güvenli bir yere gidin. “Al ve git” afet malzemelerini gerektiği gibi kullanın.
Ne zaman tahliye etmeliyim?
Büyük bir su kütlesinin (okyanus veya büyük bir göl) yakınındaysanız, güvenli bir şekilde mümkün olan en kısa sürede daha yüksek bir yere gidin. Tsunami dalgaları birkaç dakika içinde ulaşabilir.
. Yürüyerek gidin. Yollar ve köprüler hasar görebilir.
. Tahliye mümkün değilse, sağlam bir binanın üçüncü veya daha yüksek katına gidin veya ağaca tırmanın. Bu sadece son çare olarak kullanılmalıdır.
. Yetkililer geri dönmenin güvenli olduğunu söyleyene kadar sahilden uzak durun. Tehlike günlerce sürebilir.
Bir tsunami bölgesinde değilseniz, evinizi veya ofisinizi binada hasar varsa veya çevresi güvenli değilse boşaltın. Bir arkadaşınızın evi veya topluluk sığınağı gibi daha güvenli bir yere taşınmayı düşünün. Bina hasarsızsa, güç kesilse bile kalmak güvenli olabilir, ancak birkaç gün içinde güç geri yüklenmezse alternatif bir konum bulmak isteyeceksiniz.
Bir sığınma evine tahliye etmeniz gerekiyorsa, ilaç, önemli belgeler, reçeteli gözlük gibi gerekli malzemeleri içeren yalnızca “al ve git” çantanızı (3. Adım) alın. Sığınakların alanı sınırlıdır.
Kapana kısılırsanız:
Düşen maddeler veya bir çökme ile sıkışıp kalırsanız; ağzınızı, burnunuzu ve gözlerinizi tozdan koruyun. Kanama varsa, yaraya baskı uygulayın ve yaralı kısmı havaya kaldırın. Acil düdüğünüz, cep telefonunuzla ilgili yardım sinyali verin veya binanın sağlam parçalarına birkaç dakikada bir yüksek sesle vurun. Kurtarma personeli bu sesleri dinleyecek.
Güvende olduğunuzda, başkalarına yardım edin ve hasar olup olmadığını kontrol edin. Kırık cam ve artıklardan kaynaklanan yaralanmaları önlemek için sağlam ayakkabılar ve iş eldivenleri giyerek kendinizi koruyun. Ayrıca toz maskesi ve göz koruması takın.
Yaralılara yardım et:
- Herhangi birinin yaralanıp yaralanmadığını hemen kontrol edin ve ilk yardım konusunda eğitim almışsanız, ihtiyaç duyanlara yardımcı olarak becerilerinizi kullanın.
- İlk yardım önlemleri hakkında ayrıntılı talimatlar için ilk yardım çantanızı veya telefon rehberinizin ön sayfalarını kontrol edin.
- Bir kişi kanıyorsa, yaraya doğrudan baskı uygulayın. Varsa temiz gazlı bez veya bez kullanın.
- Bir kişi nefes almıyorsa, kurtarma solunumu uygulayın.
- Bir kişinin nabzı yoksa, CPR’ye (kardiyopulmoner resüsitasyon) başlayın.
- Yaralı veya travma geçirmiş herkese battaniyeyle sıcak tutarak tedavi edin. Yaralanmalarına müdahale edilmediği sürece ayaklarını kalbin üzerinde kaldırın.
- Daha fazla yaralanma tehlikesi olmadan ciddi şekilde yaralanan kişileri hareket ettirmeyin.
- Yaralı kişileri sıcak tutmak için battaniye veya ek kıyafetlerle örtün.
- Ciddi yaralanmalar için tıbbi yardım alın. Varsa 112‘yi arayın.
- Özel yardıma ihtiyacı olan çocukları veya diğerlerini dikkatlice kontrol edin.
Daha fazla yaralanma veya hasarı önleyin:
Artçı sarsıntılara hazırlıklı olun ve düşebilecek gibi görünen herhangi bir şeyden uzak durun.
Ateş.
Eğitimli ve kullanışlı bir yangın söndürücünüz varsa, hemen evinizde veya mahallenizde küçük yangınlar söndürün. Yardım çağırın, itfaiyeyi beklemeyin. Büyük yangınlar tahliye için bir işarettir.
Gaz Sızıntıları.
Ana gaz valfini sadece kırık borular, sızan doğal gaz kokusu veya sesi nedeniyle sızıntıdan şüpheleniyorsanız veya ölçüm cihazının hızla döndüğünü görürseniz kapatın. Mum veya kibrit kullanmayın. Yangın başlatabilir ve gaz kaçakları da olabilir. El fenerinizi, pille çalışan ışıkları ve ışık çubuklarını kullanın.
Hasarlı Elektrik Kabloları.
Ev kablolarında herhangi bir hasar varsa, ana şalterden gücü kapatın. Hasar onarılana kadar gücü kapalı bırakın.
Kırık Işıklar ve Cihazlar.
Elektrik geri geldiğinde yangın çıkabileceği için bunları çıkarın.
Kesik Güç Hatları.
Kesik güç hatları görürseniz, bunların enerjili olduğunu düşünün ve onlardan uzak durun. Başkalarını da onlardan uzak tutun. Kesinlikle güç hatlarına veya bunlarla temas eden herhangi bir nesneye dokunmayın.
Düşmüş Nesneler.
Dolap ve dolapların kapılarını açarken raflardan yuvarlanan eşyalara dikkat edin.
Kimyasal madde.
Çok dikkatli olun. Dökülen ilaçları, ilaçları veya diğer toksik olmayan maddeleri temizleyin. Ağartıcı, kireç, bahçe kimyasalları ve benzin veya diğer petrol ürünleri gibi potansiyel olarak zararlı malzemeler izole edilmeli veya kir veya kedi kumu gibi bir emici ile kaplanmalıdır. Şüphe duyduğunuzda evinizi terk edin.
Yıpranmış Duvarlar.
Tuğla veya bloktan yapılmış bacalardan ve duvarlardan uzak durun. Artçı sarsıntılar sırasında zayıflayabilir ve devrilebilirler. Baca hasarlı ise şömine kullanmayın. Yangın başlatabilir veya evinize zehirli gazlar girebilir.
7. Adım: Depremde daha çok hayat kurtarın
Deprem sırasında daha az kişinin can ve mal kaybına uğramasını sağlamak için bu yazıyı mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırın!
Referanslar: