Hiperhidroz Tedavisi ve Nedenleri (Aşırı Terleme)

94 / 100

Hiperhidroz (Aşırı Terleme), her zaman ısı veya egzersizle ilgili olmayan aşırı terlemedir. O kadar çok terleyebilirsiniz ki elbiselerinize sırılsıklam ya da ellerinizden damlayabilir. Ağır terleme gününüzü bozabilir ve sosyal kaygıya ve utanmaya neden olabilir.

Hiperhidroz Tedavisi ve Nedenleri (Aşırı Terleme)

Hiperhidroz tedavisi genellikle yardımcı olur. Genellikle terlemeyi önleyici ilaçlarla başlar. Bunlar işe yaramazsa farklı ilaç ve tedavileri denemeniz gerekebilir. Ciddi durumlarda, sağlık uzmanınız ter bezlerini çıkarmak veya çok fazla ter üretmeyle ilgili sinirlerin bağlantısını kesmek için ameliyat önerebilir. Bazen altta yatan bir durum bulunup tedavi edilebilir.

Hiperhidroz Belirtileri

Hiperhidrozun ana semptomu aşırı terlemedir. Bu, sıcak bir ortamda bulunmaktan, egzersiz yapmaktan veya endişeli veya stresli hissetmekten kaynaklanan terlemenin ötesine geçer. Genellikle elleri, ayakları, koltuk altlarını veya yüzü etkileyen hiperhidroz türü, uyanıkken haftada en az bir olaya neden olur. Terleme genellikle vücudun her iki tarafında da meydana gelir.

Ne zaman doktora görünmeli

Bazen aşırı terleme ciddi bir durumun işaretidir. Baş dönmesi, göğüste, boğazda, çenede, kollarda, omuzlarda veya boğazda ağrı veya soğuk cilt ve hızlı nabız ile birlikte ağır terleme varsa derhal tıbbi yardım alın. Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınıza başvurun:

  • Terleme günlük rutininizi bozar
  • Terleme duygusal sıkıntıya veya sosyal çekilmeye neden olur
  • Aniden her zamankinden daha fazla terlemeye başlarsınız
  • Belirgin bir sebep olmadan gece terlemesi yaşıyorsunuz

Hiperhidroz Tedavisi ve Nedenleri (Aşırı Terleme)

Hiperhidroz Nedenleri

Terleme vücudun kendini soğutma mekanizmasıdır. Vücut ısınız yükseldiğinde sinir sisteminiz otomatik olarak ter bezlerini tetikler. Ayrıca gergin olduğunuzda özellikle avuç içlerinizde terleme meydana gelir.

Primer hiperhidroz, ekrin ter bezlerinin aşırı aktif olmasını tetikleyen hatalı sinir sinyallerinden kaynaklanır. Genellikle avuç içlerini, ayak tabanlarını, koltuk altlarını ve bazen de yüzü etkiler. Bu tip hiperhidrozun tıbbi bir nedeni yoktur. Ailelerde ortaya çıkabilir.

İkincil hiperhidroz, altta yatan bir tıbbi durumdan veya ağrı kesiciler, antidepresanlar, bazı diyabet ve hormonal ilaçlar gibi bazı ilaçların alınmasından kaynaklanır. Bu tip hiperhidroz vücudun her yerinde terlemeye neden olabilir. Buna neden olabilecek koşullar şunları içerir:

  • Diyabet
  • Menopoz sıcak basması
  • Tiroid problemleri
  • Bazı kanser türleri
  • Sinir sistemi bozuklukları
  • Enfeksiyonlar

Komplikasyonlar

Hiperhidrozun komplikasyonları şunları içerir:

  • Enfeksiyonlar. Çok terleyen kişiler cilt enfeksiyonlarına daha yatkındır.
  • Sosyal ve duygusal etkiler. Terli veya damlayan ellere ve terden ıslanmış kıyafetlere sahip olmak utanç verici olabilir. Durumunuz iş arayışınızı ve eğitim hedeflerinizi etkileyebilir.

Teşhis

Hiperhidrozun teşhisi, sağlık uzmanınızın tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı sormasıyla başlayabilir. Belirtilerinizin nedenini daha ayrıntılı değerlendirmek için fizik muayeneye veya testlere de ihtiyacınız olabilir.

Laboratuvar testleri

Sağlık uzmanınız, terlemenizin aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm) veya düşük kan şekeri (hipoglisemi) gibi başka bir tıbbi durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için kan, idrar veya diğer laboratuvar testlerini önerebilir.

Ter testleri

Veya terleyen bölgeleri tespit eden ve durumunuzun ne kadar şiddetli olduğunu değerlendiren bir teste ihtiyacınız olabilir. Bu tür iki test, iyot-nişasta testi ve ter testidir.

Hiperhidroz Tedavisi

Hiperhidrozun tedavisi, buna neden olan durumun tedavisi ile başlayabilir. Bir neden bulunamazsa tedavi ağır terlemenin kontrol altına alınmasına odaklanır. Yeni kişisel bakım alışkanlıkları belirtilerinizi iyileştirmiyorsa sağlık uzmanınız aşağıdaki tedavilerden bir veya daha fazlasını önerebilir. Tedaviden sonra terlemeniz düzelse bile tekrarlayabilir.

İlaçlar

Hiperhidrozu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar şunlardır:

  • Reçeteli terlemeyi önleyici. Sağlık uzmanınız, alüminyum klorür (Drysol, Xerac AC) içeren bir terlemeyi önleyici reçete yazabilir. Yatmadan önce kuru cilde uygulayın. Daha sonra kalktığınızda ürünü gözlerinize kaçmamasına dikkat ederek yıkayın. Birkaç gün boyunca her gün kullanarak sonuçları görmeye başladığınızda, etkiyi korumak için haftada bir veya ikiye kadar azaltabilirsiniz.Bu ürün cilt ve göz tahrişine neden olabilir. Yan etkileri azaltmanın yolları hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.
  • Reçeteli kremler ve mendiller. Glikopirolat içeren reçeteli kremler, yüzü ve başı etkileyen hiperhidroza yardımcı olabilir. Glikopironyum tosilat (Qbrexza) ile ıslatılmış mendiller el, ayak ve koltuk altlarındaki semptomları hafifletebilir. Bu ürünlerin olası yan etkileri hafif cilt tahrişi ve ağız kuruluğunu içerir.
  • Sinirleri bloke eden ilaçlar. Bazı haplar (ağızdan alınan ilaçlar) ter bezlerini tetikleyen sinirleri bloke eder. Bu, bazı kişilerde terlemeyi azaltabilir. Olası yan etkiler arasında ağız kuruluğu, bulanık görme ve mesane sorunları yer alır.
  • Antidepresanlar. Depresyon için kullanılan bazı ilaçlar da terlemeyi azaltabilir. Ayrıca kaygıyı azaltmaya da yardımcı olabilirler.
  • Botulinum toksini enjeksiyonları. Botulinum toksini (Botox) ile tedavi, ter bezlerini tetikleyen sinirleri bloke eder. Çoğu kişi işlem sırasında fazla acı hissetmez. Ancak cildinizin önceden uyuşturulmasını isteyebilirsiniz. Sağlık uzmanınız, cildi uyuşturmak için kullanılan yöntemlerden bir veya daha fazlasını sunabilir. Bunlar arasında topikal anestezi, buz ve masaj (titreşim anestezisi) yer alır.Vücudunuzun etkilenen her bölgesine birkaç enjeksiyon yapılması gerekecektir. Sonuçların fark edilmesi birkaç gün sürebilir. Etkiyi korumak için muhtemelen her altı ayda bir tekrarlanan tedavilere ihtiyacınız olacak. Olası bir yan etki, tedavi edilen bölgedeki kısa süreli kas zayıflığıdır.

Cerrahi ve diğer prosedürler

Sağlık uzmanınız başka tedaviler önerebilir:

  • İyontoforez. Bu evde tedavide, bir cihaz sudan hafif elektrik akımı geçirirken ellerinizi veya ayaklarınızı bir su kabına batırırsınız. Akım terlemeyi tetikleyen sinirleri bloke eder. Sağlık uzmanınızdan reçeteniz varsa cihazı satın alabilirsiniz. Etkilenen bölgeleri 20 ila 40 dakika suda tutmanız gerekecektir. Belirtileriniz düzelene kadar tedaviyi haftada 2 ila 3 kez tekrarlayın. Sonuç aldıktan sonra, etkiyi korumak için tedavileri haftada bir veya ayda bire düşürebilirsiniz. Yan etkilerle karşılaşırsanız sağlık uzmanınızla konuşun.
  • Mikrodalga tedavisi. Bu terapide, elde taşınan bir cihaz (miraDry), koltuk altlarındaki ter bezlerini yok etmek için mikrodalga enerjisi sağlar. Tedaviler, üç ay arayla 20 ila 30 dakikalık iki seanstan oluşur. Olası yan etkiler cilt hissinde değişiklik ve bazı rahatsızlıklardır. Uzun vadeli yan etkiler bilinmemektedir.
  • Ter bezinin çıkarılması. Yalnızca koltuk altlarınızda çok terliyorsanız, sağlık uzmanınız bu ter bezlerinin alınmasını önerebilir. Bu, bunların kazınması (kürtaj), emilmesi (liposuction) veya ikisinin bir kombinasyonunun kullanılması (emme küretajı) yoluyla yapılabilir.
  • Sinir cerrahisi (sempatektomi). Bu işlem sırasında cerrah, ellerinizdeki terlemeyi kontrol eden omurilik sinirlerinin küçük bir bölümünü çıkarır. Olası bir yan etki vücudunuzun diğer bölgelerindeki kalıcı aşırı terlemedir (telafi edici terleme). İzole baş ve boyun terlemesi için genellikle ameliyat bir seçenek değildir. Bu prosedürün bir varyasyonu avuç içlerini tedavi eder. Sempatik siniri çıkarmadan sinir sinyallerini keser (sempatotomi), bu da telafi edici terleme riskini azaltır. Sinir ameliyatının yan etki ve komplikasyon riski olduğundan, genellikle yalnızca başka birçok tedaviyi deneyip iyi sonuç alamayan kişiler için düşünülür.

Bu işlemlerin her biri genel anestezi ile yapılabileceği gibi lokal anestezi ve sedasyon ile de yapılabilir.

Hiperhidroz Tedavisi ve Nedenleri (Aşırı Terleme)

 

Yaşam tarzı ve ev ilaçları

Aşağıdaki öneriler terlemeyi ve vücut kokusunu kontrol etmeye yardımcı olabilir:

  • Terlemeyi önleyici kullanın. %6 ila %20 alüminyum klorür içeren terlemeyi önleyici maddeler (Drysol, Xerac AC, diğerleri) ter gözeneklerini geçici olarak tıkayabilir. Bu, cilde ulaşan ter miktarını azaltır. Bu tür ürünler küçük hiperhidrozun giderilmesine yardımcı olabilir. Yatmadan önce kuru cildinize uygulayın ve uyandığınızda yıkayın.
  • Doğal malzemelerden yapılmış ayakkabı ve çorapları seçin. Deri gibi doğal malzemelerden yapılmış ayakkabılar ayaklarınızın nefes almasını sağlayarak ayakların terlemesini önlemeye yardımcı olur. Aktif olduğunuzda nem emici atletik çoraplar giyin. Mağazada hangi çorapların nem emici olduğunu ambalajını okuyarak anlayabilirsiniz.
  • Ayaklarınızı kuru tutun. Çorapları veya hortumu günde bir veya iki kez değiştirin. Her seferinde ayaklarınızı kurulayın. Külotlu çorap giyiyorsanız pamuklu tabanlı modeli deneyin. Terin emilmesine yardımcı olması için ayakkabı tabanlıkları ve ayak pudrası kullanın. Fırsat buldukça sandalet giyin veya yalınayak dolaşın. Ya da en azından ara sıra ayakkabılarınızı çıkarın.
  • Etkinliğinize uygun kıyafetleri seçin. Mümkün olduğunda pamuk, yün ve ipek gibi doğal kumaşlar giyin. Bunlar cildinizin nefes almasını sağlar. Çok aktif olduğunuzda nemi cildinizden uzaklaştıracak şekilde tasarlanmış kumaşları tercih edebilirsiniz.

Referanslar:

  1. Hiperhidroz (Aşırı Terleme)
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17113-hyperhidrosis
  3. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/hyperhidrosis
  4. https://www.nhs.uk/conditions/excessive-sweating-hyperhidrosis/
  5. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hyperhidrosis-treatment
Hiperhidroz Tedavisi ve Nedenleri (Aşırı Terleme)
Hiperhidroz Tedavisi ve Nedenleri (Aşırı Terleme)

 

Sağlık Bilgisi Paylaş !