Akne (Sivilce) Belirtileri, Nedenleri, Tanısı, Tedavisi

95 / 100

Akne (Sivilce), saç kökleriniz yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkandığında ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Beyaz noktalara, siyah noktalara veya sivilcelere neden olur. Akne, her yaştan insanı etkilemesine rağmen en çok gençler arasında yaygındır.

Akne (Sivilce)

Etkili sivilce tedavileri mevcuttur ancak sivilce kalıcı olabilir. Sivilceler ve şişlikler yavaşça iyileşir ve biri kaybolmaya başladığında diğerleri ortaya çıkar gibi görünür. Şiddetine bağlı olarak sivilce duygusal sıkıntıya neden olabilir ve ciltte iz bırakabilir. Tedaviye ne kadar erken başlarsanız bu tür sorunlarla karşılaşma riskiniz o kadar azalır.

Akne Belirtileri

Akne belirtileri durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak değişir:

  • Beyaz noktalar (kapalı tıkanmış gözenekler)
  • Siyah noktalar (tıkanmış gözeneklerin açılması)
  • Küçük kırmızı, hassas şişlikler (papüller)
  • Uçlarında irin bulunan papüller olan sivilceler (püstüller)
  • Deri altında büyük, katı, ağrılı topaklar (nodüller)
  • Deri altında ağrılı, irin dolu topaklar (kistik lezyonlar)

Akne genellikle yüzde, alında, göğüste, sırtın üst kısmında ve omuzlarda görülür.

Akne (Sivilce)

Ne zaman doktora görünmeli

Kişisel bakım ilaçları sivilcenizi gidermezse birinci basamak doktorunuza görünün. Daha güçlü ilaçlar yazabilir. Sivilce devam ederse veya şiddetliyse, cilt konusunda uzmanlaşmış bir doktordan (dermatolog veya pediatrik dermatolog) tıbbi tedavi almak isteyebilirsiniz.

Birçok kadında sivilce onlarca yıl devam edebilir ve adet görmeden bir hafta önce alevlenmeler sık ​​görülür. Bu tür sivilceler, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda tedavi gerektirmeden iyileşme eğilimindedir.

Yaşlı yetişkinlerde ani başlayan şiddetli sivilce, tıbbi müdahale gerektiren altta yatan bir hastalığın işareti olabilir.

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bazı popüler reçetesiz sivilce losyonlarının, temizleyicilerin ve diğer cilt ürünlerinin ciddi reaksiyona neden olabileceği konusunda uyarıyor. Bu tür bir reaksiyon oldukça nadirdir, bu nedenle bunu ilaç veya ürün uyguladığınız bölgelerde meydana gelen kızarıklık, tahriş veya kaşıntıyla karıştırmayın.

Bir cilt ürününü kullandıktan sonra aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız acil tıbbi yardım alın :

  • Baygınlık
  • Nefes almada zorluk
  • Gözlerin, yüzün, dudakların veya dilin şişmesi
  • Boğazın sıkılığı

Sivilce Nedenleri

Akneye neden olan dört ana faktör:

  • Aşırı yağ (sebum) üretimi
  • Yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış saç kökleri
  • Bakteriler
  • Enflamasyon

Akne genellikle yüzünüzde, alnınızda, göğsünüzde, sırtınızın üst kısmında ve omuzlarınızda görülür çünkü cildin bu bölgeleri en fazla yağ (yağ) bezlerine sahiptir. Saç kökleri yağ bezlerine bağlıdır.

Folikül duvarı şişebilir ve beyaz bir nokta oluşturabilir. Veya tıkaç yüzeye açık olup karararak siyah noktaya neden olabilir. Siyah nokta gözeneklere sıkışmış kir gibi görünebilir. Ancak aslında gözenek, havaya maruz kaldığında kahverengiye dönen bakteri ve yağla tıkanmış durumda.

Sivilceler, tıkalı saç köklerinin iltihaplanması veya bakterilerle enfekte olması durumunda gelişen, merkezi beyaz olan kırmızı lekelerdir. Saç foliküllerinin derinliklerindeki tıkanıklıklar ve iltihaplanma, cildinizin yüzeyinin altında kist benzeri topaklar oluşturur. Ter bezlerinin açıklıkları olan cildinizdeki diğer gözenekler genellikle sivilce ile ilgili değildir.

Bazı şeyler sivilceyi tetikleyebilir veya kötüleştirebilir:

  • Hormonal değişiklikler. Androjenler ergenlik döneminde kız ve erkek çocuklarda artan ve yağ bezlerinin büyümesine ve daha fazla sebum üretmesine neden olan hormonlardır. Özellikle kadınlarda orta yaştaki hormon değişiklikleri de sivilcelere neden olabilir.
  • Bazı ilaçlar. Örnekler arasında kortikosteroid, testosteron veya lityum içeren ilaçlar yer alır.
  • Diyet. Çalışmalar, ekmek, simit ve patates kızartması gibi karbonhidrat açısından zengin gıdalar da dahil olmak üzere belirli gıdaların tüketilmesinin sivilceleri daha da kötüleştirebileceğini göstermektedir. Aknesi olan kişilerin belirli beslenme kısıtlamalarına uymasının fayda sağlayıp sağlamayacağını incelemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
  • Stres. Stres sivilceye neden olmaz ancak halihazırda sivilceniz varsa stres durumu daha da kötüleştirebilir.

Sivilce mitleri

Bu faktörlerin sivilce üzerinde çok az etkisi vardır:

  • Çikolata ve yağlı yiyecekler. Çikolata veya yağlı yiyecekler yemenin sivilce üzerinde çok az etkisi vardır veya hiç etkisi yoktur.
  • Hijyen. Sivilce kirli ciltten kaynaklanmaz. Aslında cildi çok sert ovalamak veya sert sabunlar veya kimyasallarla temizlemek cildi tahriş eder ve sivilceyi daha da kötüleştirebilir.
  • Makyaj malzemeleri. Özellikle gözenekleri tıkamayan (komedojenik olmayan) yağsız makyaj kullanıyorsanız ve makyajı düzenli olarak kaldırıyorsanız, kozmetiklerin sivilceleri daha da kötüleştirmesi gerekmez. Yağsız kozmetikler sivilce ilaçlarının etkinliğini etkilemez.

Komplikasyonlar

Daha koyu cilt tiplerine sahip kişilerin, açık tenli kişilere göre bu sivilce komplikasyonlarını yaşama olasılığı daha yüksektir:

  • Yara izleri. Çukurlu cilt (akne izleri) ve kalın yara izleri (keloidler) sivilce iyileştikten sonra uzun süre kalabilir.
  • Cilt değişiklikleri. Akne temizlendikten sonra, etkilenen cilt, durumun ortaya çıkmasından öncesine göre daha koyu (hiperpigmente) veya daha açık (hipopigmente) olabilir.

Risk faktörleri

Akne için risk faktörleri şunları içerir:

  • Yaş. Her yaştan insanda sivilce görülebilir ancak en çok gençlerde görülür.
  • Hormonal değişiklikler. Bu tür değişiklikler ergenlik veya hamilelik sırasında yaygındır.
  • Aile öyküsü. Genetik sivilcede rol oynar. Her iki ebeveyninizde de sivilce varsa, muhtemelen sizde de ortaya çıkacaktır.
  • Yağlı veya yağlı maddeler. Cildinizin yağ veya yağlı losyon ve kremlerle temas ettiği yerlerde sivilce gelişebilir.
  • Cildinizde sürtünme veya basınç. Buna telefon, cep telefonu, kask, dar yaka ve sırt çantası gibi eşyalar neden olabilir.

Akne (Sivilce)

Sivilce Tedavisi

Reçetesiz (reçetesiz) sivilce ürünlerini birkaç hafta boyunca denediyseniz ve bunlar yardımcı olmadıysa, doktorunuza reçeteli ilaçlar hakkında danışın. Bir dermatolog size şu konularda yardımcı olabilir:

  • Aknenizi kontrol edin
  • Cildinizde yara izi veya başka hasarlardan kaçının
  • Yara izlerini daha az fark edilir hale getirin

Akne ilaçları, yağ üretimini ve şişmeyi azaltarak veya bakteriyel enfeksiyonu tedavi ederek çalışır. Reçeteli sivilce ilaçlarının çoğunda sonuçları dört ila sekiz hafta göremeyebilirsiniz. Aknenizin tamamen ortadan kalkması aylar veya yıllar alabilir.

Doktorunuzun önereceği tedavi rejimi yaşınıza, sivilcenizin türüne ve şiddetine ve ne yapmak istediğinize bağlıdır. Örneğin, etkilenen cildi birkaç hafta boyunca günde iki kez yıkayıp ilaç uygulamanız gerekebilir. Topikal ilaçlar ve ağızdan aldığınız ilaçlar (ağızdan alınan ilaçlar) sıklıkla kombinasyon halinde kullanılır. Yan etki riski nedeniyle hamile kadınlara yönelik tedavi seçenekleri sınırlıdır.

Düşündüğünüz ilaçların ve diğer tedavilerin riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla konuşun. Cildiniz iyileşene kadar her üç ila altı ayda bir doktorunuzla takip randevuları alın.

Topikal ilaçlar

Akne için en yaygın topikal reçeteli ilaçlar şunlardır:

  • Retinoidler ve retinoid benzeri ilaçlar. Retinoik asit veya tretinoin içeren ilaçlar genellikle orta dereceli akne için faydalıdır. Bunlar kremler, jeller ve losyonlar halinde gelir. Örnekler arasında tretinoin (Avita, Retin-A, diğerleri), adapalen (Differin) ve tazaroten (Tazorac, Avage, diğerleri) bulunur. Bu ilacı haftada üç kez olmak üzere akşamları, cildiniz alıştıkça her gün uygulayın. Saç köklerinin tıkanmasını önler. Tretinoini benzoil peroksit ile aynı anda uygulamayın.Topikal retinoidler cildinizin güneşe karşı duyarlılığını artırır. Ayrıca özellikle kahverengi veya siyah tenli kişilerde kuru cilt ve kızarıklığa da neden olabilirler. Adapalen en iyi tolere edilebilir.
  • Antibiyotikler. Bunlar aşırı cilt bakterilerini öldürerek ve kızarıklığı ve iltihabı azaltarak çalışır. Tedavinin ilk birkaç ayında hem retinoid hem de antibiyotik kullanabilirsiniz; antibiyotik sabah, retinoid ise akşam uygulanır. Antibiyotik direnci gelişme olasılığını azaltmak için antibiyotikler sıklıkla benzoil peroksit ile birleştirilir. Örnekler arasında benzoil peroksitli klindamisin (Benzaclin, Duac, diğerleri) ve benzoil peroksitli eritromisin (Benzamisin) yer alır. Topikal antibiyotikler tek başına önerilmez.
  • Azelaik asit ve salisilik asit. Azelaik asit, bir maya tarafından üretilen doğal olarak oluşan bir asittir. Antibakteriyel özelliklere sahiptir. %20’lik bir azelaik asit kremi veya jeli, günde iki kez kullanıldığında birçok geleneksel sivilce tedavisi kadar etkili görünmektedir. Reçeteli azelaik asit (Azelex, Finacea) hamilelik ve emzirme döneminde bir seçenektir. Ayrıca bazı sivilce türlerinde meydana gelen renk bozulmalarını yönetmek için de kullanılabilir. Yan etkiler ciltte kızarıklık ve hafif cilt tahrişini içerir.Salisilik asit, saç köklerinin tıkanmasını önlemeye yardımcı olabilir ve hem yıkanan hem de bırakılan ürünler olarak mevcuttur. Etkinliğini gösteren çalışmalar sınırlıdır. Yan etkiler ciltte renk değişikliği ve hafif cilt tahrişini içerir.
  • Dapson. Özellikle sivilceli kadınlarda, iltihaplı sivilceler için günde iki kez %5’lik Dapson (Aczone) jeli önerilir. Yan etkiler kızarıklık ve kuruluktur.

Aknenin topikal tedavilerinde çinko, kükürt, nikotinamid, resorsinol, sülfasetamid sodyum veya alüminyum klorürün kullanımını destekleyen kanıtlar güçlü değildir.

Ağızdan alınan ilaçlar

  • Antibiyotikler. Orta ila şiddetli sivilcelerde bakterileri azaltmak için oral antibiyotiklere ihtiyacınız olabilir. Akne tedavisinde genellikle ilk tercih tetrasiklin (minosiklin, doksisiklin) veya makroliddir (eritromisin, azitromisin). Makrolid, hamile kadınlar ve 8 yaşın altındaki çocuklar da dahil olmak üzere tetrasiklin alamayan kişiler için bir seçenek olabilir.Antibiyotik direncini önlemek için oral antibiyotiklerin mümkün olan en kısa süre kullanılması gerekir. Antibiyotik direnci gelişme riskini azaltmak için benzoil peroksit gibi diğer ilaçlarla birleştirilmelidirler.

    Akneyi tedavi etmek için antibiyotik kullanımından kaynaklanan ciddi yan etkiler nadirdir. Bu ilaçlar cildinizin güneşe karşı hassasiyetini artırır.

  • Kombine oral kontraseptifler. Dört kombine oral kontraseptif , aynı zamanda doğum kontrolü için de kullanmak isteyen kadınlarda akne tedavisi için FDA tarafından onaylanmıştır. Progestin ve östrojeni birleştiren ürünlerdir (Ortho Tri-Cyclen 21, Yaz, diğerleri). Birkaç ay boyunca bu tedavinin faydasını göremeyebilirsiniz, bu nedenle ilk birkaç hafta diğer sivilce ilaçlarını birlikte kullanmak yardımcı olabilir.Kombine oral kontraseptiflerin sık görülen yan etkileri kilo alımı, memelerde hassasiyet ve mide bulantısıdır. Bu ilaçlar ayrıca kardiyovasküler problemler, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri riskinin artmasıyla da ilişkilidir.
  • Anti-androjen ajanlar. Oral antibiyotikler yardımcı olmuyorsa, kadınlar ve ergen kızlar için spironolakton (Aldactone) ilacı düşünülebilir. Androjen hormonlarının yağ üreten bezler üzerindeki etkisini bloke ederek çalışır. Olası yan etkiler arasında göğüslerde hassasiyet ve ağrılı dönemler yer alır.
  • İzotretinoin. İzotretinoin (Amnvalue, Claravis, diğerleri) A vitamininin bir türevidir. Orta veya şiddetli aknesi diğer tedavilere yanıt vermeyen kişilere reçete edilebilir.Oral izotretinoinin potansiyel yan etkileri arasında inflamatuar barsak hastalığı, depresyon ve ciddi doğum kusurları yer alır. İzotretinoin alan herkesin FDA onaylı bir risk yönetimi programına katılması gerekir. Yan etkileri izlemek için düzenli olarak doktorlarını görmeleri gerekecek.

Terapiler

Bazı kişiler için aşağıdaki terapiler tek başına veya ilaçlarla birlikte faydalı olabilir.

  • Işık terapisi. Çeşitli ışık bazlı tedaviler bir miktar başarı ile denenmiştir. Çoğu, doktorunuzun ofisine birden fazla ziyaret gerektirecektir. İdeal yöntemin, ışık kaynağının ve dozun belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
  • Kimyasal peeling. Bu prosedür salisilik asit, glikolik asit veya retinoik asit gibi kimyasal bir çözeltinin tekrar tekrar uygulanmasını kullanır. Bu tedavi hafif sivilceler içindir. Her ne kadar değişiklik uzun süreli olmasa da ve genellikle tekrarlanan tedavilere ihtiyaç duyulsa da, cildin görünümünü iyileştirebilir.
  • Drenaj ve ekstraksiyon. Doktorunuz beyaz noktaları ve siyah noktaları (komedolar) veya topikal ilaçlarla iyileşmeyen kistleri nazikçe çıkarmak için özel aletler kullanabilir. Bu teknik cildinizin görünümünü geçici olarak iyileştirir ancak aynı zamanda yara izine de neden olabilir.
  • Steroid enjeksiyonu. Nodüler ve kistik lezyonlar, bunlara steroid ilaç enjekte edilerek tedavi edilebilir. Bu terapi hızlı bir iyileşme ve ağrının azalmasıyla sonuçlandı. Yan etkiler, tedavi edilen bölgede ciltte incelme ve renk değişikliğini içerebilir.

Çocukları tedavi etmek

Akne ilaçlarıyla ilgili çalışmaların çoğu 12 yaş ve üzeri kişileri kapsamaktadır. Giderek daha küçük çocuklarda da sivilce ortaya çıkıyor. FDA çocuklarda kullanım için onaylanan topikal ürünlerin sayısını artırdı. Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin kılavuzları, ergenlik öncesi çocuklarda topikal benzoil peroksit, adapalen ve tretinoinin etkili olduğunu ve yan etki riskinde artışa neden olmadığını göstermektedir.

Çocuğunuzun sivilcesi varsa bir çocuk dermatoloğunuza başvurmayı düşünün. Çocuklarda kaçınılması gereken ilaçlar, uygun dozlar, ilaç etkileşimleri, yan etkiler ve tedavinin çocuğun büyüme ve gelişimini nasıl etkileyebileceği hakkında bilgi alın.

Referanslar:

  1. Akne (Sivilce)
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12233-acne
  3. https://www.nhs.uk/conditions/acne/
  4. https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne
  5. https://www.healthline.com/health/skin/acne

 

Akne (Sivilce)
Akne (Sivilce)
Sağlık Bilgisi Paylaş !