Çocuklarda Vertigo Tedavisi (Baş Dönmesi)

Sağlık Bilgisi Paylaş !
84 / 100

Çocuklarda Vertigo, çocuk için büyük sıkıntı yaratabilir ve her yaştaki çocuğu etkileyebilir. Ebeveynler, çocuklarında beceriksizlik, mide bulantısı veya hızlı göz hareketleri gibi belirtiler gözlemlediğinde baş dönmesinin farkına varabilirler. Vertigo tedavisi almak çok önemlidir çünkü bu daha ciddi bir duruma işaret edebilir ve potansiyel olarak yaralanmalara yol açabilecek denge ve koordinasyon sorunlarına yol açabilir.

Çocuklarda Vertigo

Odanın aniden dönmesiyle oluşan ani ve kafa karıştırıcı bir his olan Vertigo, altta yatan nedene bağlı olarak dakikalardan günlere veya haftalara kadar değişen sürelerde devam edebilir. Çocuklar arasında daha yaygındır; denge sorunları ve baş dönmesi bu yaş grubunda yaygın olarak yaşanır.

Kapsamlı bir çalışma, yaklaşık 20 çocuktan 1’inin baş dönmesi sorunuyla karşılaştığını ortaya çıkardı; Bunların arasında yüzde 29’u semptomlarını vertigoya bağladı.

Vertigo, genellikle beyinde veya iç kulakta bir dengesizlik olduğunda ortaya çıkan çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Tipik olarak soğuk algınlığından kaynaklanan sinüs tıkanıklığı gibi daha az ciddi bir rahatsızlığın ikincil etkisidir. Bununla birlikte, vertigo altta yatan daha önemli bir soruna işaret edebileceğinden, çocuğunuz için tıbbi yardım almak önemlidir.

Vücuttaki dengenin korunması, baş ve vücudun pozisyonunu ve hareketini algılayan iç kulağa bağlıdır. Gözler ve diğer vücut bileşenleriyle birlikte iç kulak, denge için çok önemli sinyaller sağlar. Beyin, vücudun sabit kalmasını sağlamak için iç kulaktan, gözlerden ve diğer bölgelerden sinyaller alır.

Çocuklarda Vertigo Belirtileri

Çocuklarda görülen bazı belirtiler şunlardır:

  1. Baş dönmesi
  2. Solgunluk
  3. Baş ağrısı
  4. Görme bozukluğu
  5. Küçük çocuklarda korku
  6. Migren
  7. İşitme kaybı veya kulak çınlaması
  8. Sakarlık veya denge kaybı
  9. Mide bulantısı
  10. Nistagmus veya hızlı göz hareketleri

Çocuklarda Vertigo Nedenleri

Kulak zarı sorunu olan veya olmayan çocuklarda vertigo veya baş dönmesi ortaya çıkabilir. Kulak zarı sorunu baş dönmesine neden olabilir çünkü iç kulağın vücudun denge hissinden sorumlu olan vestibüler sistemi etkilenir. Vertigoya neden olan kulak zarı sorunlarının çoğu, vertigoyu ortadan kaldırmak için tedavi edilebilen küçük hastalıklarla ilişkilidir.

Ancak vertigonun vücuttaki diğer sistemlerden de kaynaklanabileceğini unutmamak gerekir. Altta yatan rahatsızlığa bağlı olarak baş dönmesi atakları daha kalıcı olabilir.

Bu gibi durumlarda, başın pozisyonundaki bir değişiklik sıklıkla semptomları tetikler ve çocuğunuz ayrıca mide bulantısı ve nistagmus (hızlı göz hareketleri) gibi ek semptomlar da yaşayabilir. Vertigonun çok sayıda potansiyel nedeni vardır.

Orta kulak enfeksiyonu veya orta kulak sıvısının, enfeksiyon olmaksızın kulak zarı arkasında birikmesiyle karakterize edilen orta kulak sıvısı, çocuğunuzun iç kulakta bulunan denge duygusunu geçici olarak bozabilir.

Labirentit ve vestibüler nörit gibi iç kulak enfeksiyonları da benzer denge bozukluklarına neden olabilir. Vestibüler nörit, iç kulaktaki iki vestibüler sinirden birinin enfeksiyonudur ve tipik olarak viraldir. Bu sinirler konumsal bilginin beyne iletilmesinden sorumludur ve iltihaplanma dengeyi bozabilir. Grip, su çiçeği, kızamık, mononükleoz, kızamıkçık ve zona gibi diğer enfeksiyonlar vestibüler nörite neden olabilir.

Labirentit genellikle viral bir enfeksiyondan ve bazen de vestibüler ve koklear sinirleri etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Vücuttaki etkilerine benzer şekilde baş dönmesine neden olur ve işitmeyi bozar.

Beyin sarsıntısı veya diğer kafa travmaları denge bozukluklarına yol açabilir. Ayrıca beyin sarsıntısı veya enfeksiyon sonucu iç kulak sıvısında yüzen küçük kemik benzeri parçacıklar da dengeyi etkileyebilir.

Beyindeki kan damarlarının genişlemesi nedeniyle vasküler bozukluklar olarak sınıflandırılan ve zonklayan baş ağrılarına neden olan migrenlere sıklıkla “hareket hastalığı” veya intolerans olarak bilinen bir vertigo türü eşlik edebilir.

Çocukluklarda vertigoya katkıda bulunan başlıca faktörlerden biri olan vestibüler migren, belirsiz bir etiyoloji ile karakterizedir. Kesin nedeni belirlenemese de, genetik faktörlerin etkili olduğuna ve buna muhtemelen serebral kan damarlarının daralmasının eşlik ettiğine inanılıyor.

Baziler arter migreni hem baş ağrısına hem de vertigoya neden olabilir. Tipik olarak baş ağrısının geçmesiyle vertigo belirtileri de azalma eğilimindedir.

İç kulakta aşırı sıvı üretimi ile karakterize edilen Meniere hastalığı, kulak çınlaması ve işitme bozukluğunun eşlik ettiği tekrarlayan vertigo ataklarıyla sonuçlanır. Nispeten nadir olmasına rağmen bu durum pediatrik hastalarda da ortaya çıkabilir. Psikiyatrik bozukluklar psikojenik vertigoya neden olabilir.

Vertigo Tanısı

Çocuğunuzun birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı, karmaşık olabileceğinden, baş dönmesini teşhis etmek için muhtemelen onu bir pediatrik kulak burun boğaz uzmanına (KBB uzmanı) yönlendirecektir. Çocuklarda Vertigoyu diğer baş dönmesi türlerinden ayırmak çok önemlidir ve tüm potansiyel nedenlerin titizlikle değerlendirilmesi gerekebilir.

Bir kulak burun boğaz uzmanı, kapsamlı bir değerlendirme yapabilecek ve diğer uzmanların yardımına ne zaman başvurulacağını belirleyecek en nitelikli profesyoneldir.

Değerlendirme süreci boyunca uzman aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli testler yapabilir:

  1. Hasta ve çocuğu için kapsamlı tıbbi öykü alma; ailenin migren öyküsü araştırılabilir.
  2. Özellikle baş ve kulaklarda kapsamlı bir fizik muayene yapılacaktır. Odyometri veya işitme testi yapılacaktır. Döner sandalyede gerçekleştirilenler gibi vestibüler fonksiyon testleri uygulanacaktır.
  3. Hızlı göz hareketlerini (nistagmus) tespit etmek için elektrotların hastanın gözlerinin üstüne ve altına yerleştirilmesini içeren elektronistagmografi (ENG) kullanılacaktır.
  4. Hastanın beynindeki elektriksel aktiviteyi ölçen bir test olan elektroensefalografi yapılacak. Laboratuvar (kan) testleri yapılacaktır.
  5. CT taramaları, röntgen veya MRI’lar dahil olmak üzere görüntüleme testleri yapılabilir.
  6. Oyunlar ve bakış sabitlemeyi içeren vestibüler-oküler testler yapılacaktır.
  7. Hastanın hızlı bir şekilde başını “hayır” diye sallamasını gerektiren dinamik görme keskinliği değerlendirilecektir.
  8. Her iki göz açık ve kapalıyken atlama, atlama ve atlama gibi koordinasyon ve kaba motor becerileri değerlendirilecektir.

Çocuklarda Vertigo Tedavisi

Çocuğunuzun baş dönmesine yönelik uygun eylem, altta yatan nedene bağlıdır. Pek çok durumda, temel nedenin devam etmesine rağmen vertigodan kurtulmak hâlâ mümkün olabilir.

Kulaktaki sıvıyı hafifletmek için antibiyotikler, dekonjestanlar veya antihistaminikler gibi ilaçlar reçete edilebilir. Bu sorunu çözmek için hareket hastalığı ilacı da kullanılabilir. Migren ve nöbetlere eşlik eden vertigo durumlarında antidepresan ilaç önerilebilir.

Ek olarak, baş dönmesini tetikleyebilecek veya çocuk için risk oluşturabilecek belirli pozisyonlardan veya aktivitelerden kaçınmak gibi davranış değişiklikleri ve yaşam tarzı değişiklikleri uygulanmalıdır. Örneğin vertigo nöbetleri sırasında kaykay yapmak, araba kullanmak gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Epley veya Semont manevrası gibi fizik tedavi teknikleri, yüzen kemik benzeri parçacıkları iç kulakta yeniden konumlandırabilir, böylece vertigo semptomlarını azaltabilir.

Çocuklarda Vertigo tamamen tedavi edilinceye kadar çocuğunuzu bu aktivitelerden uzak tutun.

  • Sürme
  • Kaykay yapmak
  • Dans
  • Bisiklet veya scooter kullanmak
  • Jimnastik
  • Tekerlekli patenle kaymak

Ne zaman doktora başvurmalı

Çocuğunuzun kafa karışıklığı sergilediğini, kronik veya kalıcı baş dönmesi yaşadığını veya ayrıca kulak çınlaması, baş ağrısı veya kusma gibi semptomlar gösterdiğini varsayalım. Bu durumda bir sağlık uzmanına başvurmanız tavsiye edilir. Çocukluk döneminde vertigo nöbetleri nadir değildir ve çoğu vaka kendiliğinden düzelse de, bu durumlarda bir tıp uzmanına danışmak önemlidir.

Özet

Çocuklarda vertigonun belirtilerini ve belirtilerini, olası nedenlerini ve çarelerini bilmek hayati önem taşımaktadır. Çocuğunuz bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşıyorsa, altta yatan önemli koşulları dışlamak için bir sağlık uzmanına danışmak zorunludur.

1. Vertigonun ilk tedavisi nedir?

Çocuklarda Vertigo için ilk tedavi yaklaşımı, sağlık uzmanınız tarafından ilaç reçetesini içerebilir. Reçeteli antihistaminikler ve antikolinerjikler gibi bu ilaçlar, vertigo, baş dönmesi ve mide bulantısı semptomlarını derhal hafifletmeyi amaçlamaktadır. Bu ilaçların birçoğunun uyuşukluğa neden olabileceğini unutmamak önemlidir.

2. Hangi yiyecekler vertigoyu tetikler?

Yüksek şeker içeriği içeren gıdalar vücut sıvı seviyelerinde değişikliklere yol açarak potansiyel olarak vertigo semptomlarını şiddetlendirebilir. Vertigo yaşayan bireylerin, soda ve enerji içecekleri gibi şekerle tatlandırılmış içeceklerin yanı sıra şurup ve şeker kamışı suyu da dahil olmak üzere önemli miktarda ilave şeker içeren yiyecek ve içecek tüketimini sınırlamaları önerilir.

Referanslar:

  1. Çocuklarda Vertigo Tedavisi
  2. https://www.chop.edu/conditions-diseases/vertigo-dizziness
  3. https://www.nationwidechildrens.org/conditions/vertigo-in-children
  4. https://www.childrens.com/specialties-services/conditions/vertigo-dizziness
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3259473/
  6. https://www.saintlukeskc.org/health-library/when-your-child-has-vertigo

Çocuklarda Vertigo Tedavisi