Sigarayı Bırakma Evreleri: Sigaranın 40 Zararı

100 / 100

Makalemde sigaranın zararlarını detaylı anlatıp, sigarayı bırakma evreleri hakkında ipuçları vermeye çalışacağım! Bunun dışından sigarayı bırakmanın faydaları konusunda da bilgilendirme yapmayı hedefledim.

Sigarayı Bırakma Evreleri: Sigaranın 40 Zararı

Sigara içmek vs Sigarayı bırakmak!

Sigara içmek Amerika Birleşik Devletleri’nde kalp hastalığından ölümlerin yaklaşık beşte birini oluşturmaktadır. Sigara içenler, koroner arter hastalığında sigara içmeyenlere göre iki ila dört kat artış ve koroner arter hastalığından yaklaşık yüzde 70 daha yüksek ölüm oranına sahiptir. Sigara içmek kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür.

Sigaranın zararlarını bilerek sigarayı bırakma!

Çoğu insan sigara içmeyi solunum problemleri ve akciğer kanseri ile ilişkilendirir. Ancak sigara içmek kardiyovasküler (kalp ve kan damarı) hastalığının da önemli bir nedenidir.

Sigara kullanımı: Önlenebilir hastalık ve ölümün 1 numaralı nedeni!

Sigara ve tütün kullanımı çeşitli kronik bozukluklar için önemli risk faktörleridir. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, sigara içme erken ölümün önlenebilir en önemli nedenidir ve yıllık 2.4 milyondan fazla ölümün 440.000’ini oluşturmaktadır.

Sigara ile kardiyovasküler hastalık arasındaki bağlantı nedir?

Sigara içmek aterosklerozun ana nedenidir – atardamarlarda yağ maddelerinin birikmesi. Ateroskleroz, arterlerin normal astarı bozulduğunda, arterlerin duvarları kalınlaştığında, yağ ve plak birikintilerinin arterlerden kan akışını engellediğinde ortaya çıkar.

Koroner arter hastalığında, kalbe kan sağlayan arterler ciddi şekilde daralır, özellikle artan aktivite zamanlarında kalbe oksijen bakımından zengin kan tedarikini azaltır. Kalpteki ekstra zorlanma göğüs ağrısına (anjina pektoris) ve diğer semptomlara neden olabilir. Bir veya daha fazla koroner arter tamamen bloke olduğunda, kalp krizi (kalp kasında yaralanma) meydana gelebilir.

Periferik arter hastalığında, ateroskleroz, kollara ve bacaklara kan taşıyan arterleri etkiler. Sonuç olarak, hasta yürürken bacak kaslarının ağrılı krampları yaşayabilir (aralıklı topallama olarak adlandırılan bir durum). Periferik arter hastalığı da inme riskini artırır.

Sigara ve kalp krizi arasındaki bağlantı nedir?

Bir kişinin kalp krizi riski, içtiği sigara sayısı ile büyük ölçüde artar. Güvenli miktarda sigara içilmez. Sigara içenler, sigara içtikçe kalp krizi riskini artırmaya devam etmektedir. Günde bir paket sigara içen kişiler, sigara içmeyenlere göre kalp krizi riskinden iki kat daha fazladır.

Sigara ve oral kontraseptifler (doğum kontrol hapları) arasındaki bağlantı nedir?

Sigara kullanan ve oral kontraseptif kullanan kadınlar, oral kontraseptif kullanan sigara içmeyen kadınlara kıyasla koroner ve periferik arter hastalıkları, kalp krizi ve inme risklerini birkaç kat arttırır.

Sigara ile başka hangi hastalıklar ilişkilidir?

Sigaraların, bağımlılık yapan nikotin, karbon monoksit, “katran” ve hidrojen siyanür gibi çoklu zehirleri vardır. Bilinen 43 kanserojen de dahil olmak üzere farklı toksisiteye sahip 4.000 başka kimyasal madde vardır.

Sigarayı Bırakma Evreleri: Sigaranın 40 Zararı

Sigaranın Zararları

  1. Kalbe ve vücuttaki diğer dokulara giden oksijen miktarının fazlasıyla azalması.
  2. Egzersiz toleransında ciddi azalma, efor kaybı.
  3. HDL (iyi) kolesterol düzeyinde düşme.
  4. Artan kan basıncı (hipertansiyon) ve kalp atış hızı (taşikardi).
  5. Koroner arterleri ve diğer kan damarlarını kaplayan hücrelerin ciddi boyutta zarar görmesi.
  6. Koroner arter hastalığı ve kalp krizi gelişme riskinde artış görülür.
  7. Periferik arter hastalığı ve inme gelişme riski artar
  8. Akciğer kanseri, boğaz kanseri, kronik astım, kronik bronşit ve amfizem geliştirme riskinde ciddi artış görülür.
  9. Diyabet gelişme riski artar. (Şeker hastalığı)
  10. Dişeti hastalığı ve ülserler de dahil olmak üzere çok çeşitli başka hastalıkların gelişme riskinde artış.
  11. Kan pıhtılaşması eğilimini artar.
  12. Bypas cerrahisi sonrası tekrarlayan koroner arter hastalığı riskinde artış görülür.
  13. Vücuttaki tüm organlarda ve tüm yaş gruplarında, hasta olma riski artar (özellikle çocuklar arasında: solunum yolu enfeksiyonları pasif sigaraya maruz kalan çocuklar arasında daha yaygındır).
  14. Sigara içmek katarakt riskinizi artırabilir (görmenizi zorlaştıran göz merceğinin bulanıklaşması). Ayrıca yaşa bağlı makula dejenerasyonuna (AMD) neden olabilir. AMD, retinanın merkezine yakın küçük bir noktaya, gözün merkezi görme için gerekli olan kısmına zarar verir.
  15. Sigara içmek tip 2 diabetes mellitus’un bir nedenidir ve kontrolünü zorlaştırabilir. Aktif sigara içenler için diyabet gelişme riski sigara içmeyenlere göre % 30-40 daha yüksektir.
  16. Sigara içmek romatoid artritin bir nedenidir.
  17. Sigara içmek, iltihaplanma ve bağışıklık fonksiyonunun azalması dahil olmak üzere vücut üzerinde genel olumsuz etkilere neden olur.
  18. Nikotin, hem erkeklerin hem de kadınların genital bölgelerine kan akışını etkiler. Erkekler için bu cinsel performansı azaltabilir. Kadınlar için bu, yağlamayı azaltarak ve orgazma ulaşma yeteneğini azaltarak cinsel tatminsizlikle sonuçlanabilir. Sigara içmek ayrıca hem erkeklerde hem de kadınlarda seks hormonu düzeylerini düşürebilir. Bu muhtemelen cinsel istekte azalmaya yol açabilir.
  19. Sigara içmenin bir etkisi, iç kulakta salyangoz şeklindeki bir organ olan kokleaya azalan oksijen tedarikidir. Bu, kokleada kalıcı hasara ve hafif ila orta derecede işitme kaybına neden olabilir.
  20. Sigara içmek gözlerde görme yeteneğinizi tehdit edebilecek fiziksel değişikliklere neden olur. Nikotinin sigaralardan etkilerinden biri, geceleri görebilmeniz için gerekli olan kimyasalın üretimini kısıtlar. Ayrıca, sigara içmek katarakt ve maküler dejenerasyon geliştirme riskinizi artırır (her ikisi de körlüğe neden olabilir).
  21. Sigara içmek cildinizin kuru olmasına ve elastikiyetini kaybetmesine neden olarak kırışıklıklara ve çatlaklara neden olabilir. Cilt tonunuz donuk ve grimsi olabilir. 30’lu yaşların başlarında, yüzünüze yıllar ekleyerek ağzınızın ve gözlerinizin etrafında kırışıklıklar görünmeye başlayabilir.
  22. Sigara içmek bir kadının östrojen seviyesini düşürür. Düşük östrojen seviyeleri kuru cilde, saçların incelmesine ve hafıza sorunlarına neden olabilir. Sigara içen kadınlar hamile kalmak ve sağlıklı bir bebek sahibi olmakta zorlanırlar. Sigara içmek aynı zamanda erken menopoza yol açabilir, bu da bazı hastalıkları (kalp hastalığı gibi) geliştirme riskinizi artırır.

Sigara içmek vücudunuzun hemen hemen her yerinde kansere neden olabilir

  1. Mesane
  2. Kan (akut miyeloid lösemi)
  3. Serviks, rahim ağzı
  4. Kolon ve rektum (kolorektal)
  5. Yemek borusu
  6. Böbrek ve üreter
  7. Gırtlak
  8. Karaciğer
  9. Orofarinks (boğaz, dil, yumuşak damak ve bademcik kısımlarını içerir)
  10. Pankreas
  11. Mide
  12. Trakea, bronş ve akciğer

Sigara içmek ayrıca kanser hastalarında ve hayatta kalanlarda kanserden ve diğer hastalıklardan ölme riskini arttırır.

Sigaranın hamilelere zararları!

Sigara içmek bir kadının hamile kalmasını zorlaştırabilir. Ayrıca doğumdan önce ve sonra bebeğinin sağlığını da etkileyebilir. Sigara içmek ayrıca erkek spermlerini de etkileyerek, doğurganlığı azaltabilir ve doğum kusurları ve düşük yapma risklerini artırabilir.

Sigara içmek gebelerde şu riskleri artırır:

  1. Erken doğum
  2. Ölü doğum (bebeğin doğumdan önce ölümü)
  3. Düşük doğum ağırlığı
  4. Ani bebek ölüm sendromu (SIDS veya beşik ölümü olarak bilinir)
  5. Dış gebelik
  6. Bebeklerde orofasiyal yarıklar

Nargile içmenin zararları!

Shisha (Nargile), bir kase ve tüpten tütün içmenin bir yoludur. Nargile geleneksel olarak sigara tütünü içerir, bu nedenle sigaralar gibi nikotin, katran, karbon monoksit ve diğer zararlı kimyasalları içerir. Bir nargile seansı sırasında (yaklaşık 60 dakika), 100 veya daha fazla sigara içmeyle aynı miktarda duman solursunuz.

Sigara dumanı çevremizdeki diğer insanları nasıl etkiler?

Sigara dumanı sadece sigara içenleri etkilemez. Sigara içtiğinizde, çevrenizdeki insanlar da, özellikle çocuklar olmak üzere sağlık sorunları geliştirme riski altındadır. Çevresel tütün dumanı (pasif duman veya ikinci el duman olarak da bilinir), sigara içenlerin çevresinde bulunan insanları etkiler. İkinci el duman kronik solunum koşullarına, kansere ve kalp hastalığına neden olabilir.

Amerikan Kalp Derneği, her yıl yaklaşık 37.000 ila 40.000 kişinin diğer insanların dumanından kaynaklanan kalp ve kan damarı hastalığından öldüğünü tahmin ediyor.

Sigarayı Bırakma Evreleri: Sigaranın 40 Zararı

Sigarayı bırakmanın faydaları

Artık sigara içmenin sağlığınıza ve etrafınızdakilerin sağlığına nasıl zararlı olabileceğini bildiğinize göre, sigarayı bırakmak bu zararların önlenmesinde nasıl yardımcı olabilir?

Sigarayı bırakırsanız;

  1. Yaşam sürenizi uzatırsınız! Amerikan Kalp Derneği’ne göre, 35-39 yaş arası sigarayı bırakanlar sigara içenlere göre ortalama 6-9 yıl ekliyorlar. 65-69 yaşları arasında sigarayı bırakanlar yaşam beklentilerini 1-4 yıl arttırmaktadır.
  2. Kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltırsınız! Sigarayı bırakmak tekrar kalp krizi ve kalp hastalığından ölüm riskini yüzde 50 veya daha fazla azaltır. Sigarayı bırakmak ayrıca yüksek tansiyon, periferik arter hastalığı ve inme riskinizi azaltır.
  3. Diyabet, akciğer kanseri, boğaz kanseri, amfizem, kronik bronşit, kronik astım, ülserler, diş eti hastalığı ve diğer birçok durum gibi çeşitli başka durumlar geliştirme riskinizi azaltırsınız!
  4. Daha sağlıklı hissedersiniz! Bıraktıktan sonra artık çok fazla öksürmeyeceksiniz, boğaz ağrınız çok fazla olmayacak ve enerjinizi artıracaksınız.
  5. Daha iyi görünüp ve çok daha iyi hissedersiniz! Sigarayı bırakma; yüz kırışıklıklarını önlemenize, lekeli dişlerden kurtulmanıza, cildinizi iyileştirmenize ve hatta kıyafetlerinizdeki ve saçlarınızdaki eski kokulardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
  6. Tat ve koku alma duyunuzu geliştirirsiniz!
  7. Para biriktirebilirsiniz!

Sigarayı bırakma: Ama nasıl bırakabilirim?

Herkesin sigarayı bırakması için tamamen işe yarayan tek bir yol yoktur! Sigarayı bırakmak için duygusal ve zihinsel olarak hazır olmalısınız. Ayrıca arkadaşlarınızı veya ailenizi memnun etmek için değil kendiniz için sigarayı bırakmak istemelisiniz. Önceden planlamak başarmanın yarısıdır!

Sigarayı bırakmadan önce bir kontrol listesi yapın!

Sigaradan kurtulmak için kontrol listesi yaparken bu listedeki öğeleri işaretleyin:

  1. Sigarayı bırakmak için bir tarih seçin ve buna uyun.
  2. Bırakma nedenlerinizi yazın. Her gün, bırakmadan önce ve sonra listeyi okuyun.
  3. Sigara içerken, neden sigara içtiğinizi ve sigara içerken ne yaptığınızı ve sigara içtiğinizi öğrenmek için ne yaptığınızı yazın.
  4. Gerçekten sigarayı bırakmadan önce bazı durumlarda (iş aralarınızda veya akşam yemeğinden sonra) sigara içmeyi bırakın.
  5. Sigara içmek yerine yapabileceğiniz aktivitelerin bir listesini yapın.
  6. Sigara içmeyen biri olarak kendini hayal et!
  7. Ailenize ve arkadaşlarınıza bırakma planlarınız hakkında bilgi verin ve onlardan destek isteyin. Sigara içen aile üyelerinizden de bırakması isteyin.
  8. Sağlık uzmanınızdan sigarayı bırakmanıza yardımcı olmak için sigarayı bırakma yardımcılarını kullanmasını isteyin. Nikotin replasman tedavisi yardımcıları arasında sakız, nikotin yamaları, inhalerler, dil altı tabletleri, pastiller, burun spreyi veya reçeteli ilaçlar bulunur.
  9. Sigarayı bırakma destek grubuna veya programına katılın.

Sigarayı bırakma anında;

  1. Tüm sigaralardan kurtulun.
  2. Kül tablaları gibi sigara ile ilgili tüm nesneleri uzaklaştırın.
  3. Sigara içen biriyle yaşıyorsanız, o kişiden huzurunuzda sigara içmemesini isteyin. Daha da iyisi, onları sizinle bırakmaya ikna edin.
  4. Varsa sigara içme isteğinize odaklanmayın. Hissettiğiniz şeyin geçici olduğunu unutmayın ve kendinize neden sigarayı bırakmak istediğinizi hatırlatın.
  5. Kendinizi meşgul edin! Sigara içmek yerine yapabileceğiniz aktivite listenizi gözden geçirin.
  6. Sigara içme dürtüsü olduğunda derin bir nefes alın. On saniye tutun ve yavaşça bırakın. Sigara içme dürtüsü gidene kadar bunu birkaç kez tekrarlayın.
  7. Ellerinizi meşgul edin. Bulmaca, bir kalem, el egzersiz aleti veya saman ile oynamak veya bilgisayarda çalışmak.
  8. Sigaraya bağlı aktiviteleri değiştirin. Sigara molası yerine yürüyüşe çıkın veya kitap okuyun.
  9. Yapabildiğiniz zaman, sigara içmeyle ilişkili yerlerden, insanlardan ve durumlardan kaçının. Sigara içmeyenlerle takılın veya filmler, müzeler, mağazalar veya kütüphaneler gibi sigara içmeye izin verilmeyen yerlere gidin.
  10. Sigara yerine yiyecek veya şeker bazlı ürünler kullanmayın! Düşük kalorili, sağlıklı yiyecekler (havuç veya kereviz çubukları, şekersiz sert yiyecekler gibi) yiyin veya sigara içme isteği geldiğinde kilo almamanız için sakız çiğneyin.
  11. Bol sıvı tüketin, ancak alkollü ve kafeinli içecekleri sınırlayın. Sigara içme dürtülerini tetikleyebilirler.
  12. Sigara içmediğinizi kendinize hatırlatın. Sigara içmeyenler sigara içmez!
  13. Egzersiz yapın. Egzersiz yapmanın birçok faydası vardır ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Sigarayı bıraktığımda nasıl hissedeceğim?

Sigara içmeyi isteyebilir, sinirli olabilir, çok aç hissedebilir, sıklıkla öksürebilir, baş ağrısı çekebilir, konsantre olmakta zorluk çekebilir veya kabızlık yaşayabilirsiniz. Bu çekilme belirtileri, vücudunuzun sigara içindeki aktif bağımlılık yapan madde olan nikotine alışması nedeniyle ortaya çıkar.

Bırakma semptomları bıraktıktan sonraki ilk iki hafta içinde ortaya çıktığında, kontrol altında kalın. Bırakma nedenlerinizi düşünün. Bunların vücudunuzun iyileştiğini ve sigara olmadan alışmaya başladığını gösteren işaretler olduğunu kendinize hatırlatın.

Yoksunluk belirtileri geçicidir. İlk bıraktığınızda en güçlüler, ancak yoksunluk belirtileri 10 ila 14 gün içinde kaybolacaklar. Yoksunluk semptomlarının tedavi edilmesinin, sigaranın neden olabileceği ana hastalıklardan daha kolay olduğunu unutmayın.

Hala sigara içme isteğiniz olabilir. Sigara içmekle, örneğin belirli durumlarda sigara içmek, çeşitli duygular veya hayatlarındaki belirli kişilerle birçok güçlü ilişki vardır. Bunların üstesinden gelmenin en iyi yolu, onları sigara içmeden yaşamaktır.

Yaygın nikotin yoksunluğu belirtileri şunları içerir (çekilme belirtileri):

  1. Sigara isteği
  2. Sinirlilik, hayal kırıklığı veya öfke
  3. Anksiyete
  4. Konsantrasyon zorluğu
  5. Huzursuzluk
  6. İştah artışı
  7. Baş ağrısı
  8. Uykusuzluk hastalığı
  9. Titremeler
  10. Artan öksürük
  11. Yorgunluk
  12. Kabızlık veya mide rahatsızlığı
  13. Depresyon
  14. Azalan kalp atış hızı

Sigarayı Bırakma Evreleri: Sigaranın 40 Zararı

Sigarayı bırakma sonrasında ne olur?

Sigarayı bırakma başarısından;

20 dakika sonra

  • Havayı kirletmeyi bırakırsınız.
  • Tansiyonunuz ve nabzınız azalır. (normale döner).
  • Ellerinizin ve ayaklarınızın sıcaklığı artar.

8 saat sonra

  • Kanınızdaki karbon monoksit seviyesi normale döner.
  • Kanınızdaki oksijen seviyeleri artar.

24 saat sonra

  • Kalp krizi riskiniz azalıyordur!

48 saat sonra

  • Sinir uçları nikotin yokluğuna uyum sağlar.
  • Tatma ve koku alma yeteneğiniz geri dönmeye başlar.

2 hafta ila 3 ay sonra

  • Kan dolaşımınız düzelir.
  • Egzersiz toleransınız artar.

1-9 ay sonra

  • Öksürük, sinüs tıkanıklığı, yorgunluk ve nefes darlığı azalır.
  • Genel enerji seviyeniz artar.

1 yıl sonra

  • Kalp hastalığı riskiniz mevcut sigara içicisinin yarısına düşer!

5-15 yıl sonra

  • İnme riskiniz hiç sigara içmemiş olanlar düzeyine azalır!

10 yıl sonra

  • Akciğer kanserinden ölme riskiniz, ömür boyu sigara içmeyen biriyle neredeyse aynı orana düşer!
  • Ağız, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek ve pankreas gibi diğer kanserlerin insidansını azaltırsınız.

15 yıl sonra

  • Kalp hastalığı riskiniz hiç sigara içmemiş olanlar düzeyine azalır!

Sigarayı bırakma sonrasında tekrar sigara içiyorsanız (nüksetme denir) umudunuzu kaybetmeyin. Nüksetmeyi bırakanların yüzde yetmiş beşi. Sigara içenlerin çoğu başarılı olmadan önce üç kez sigarayı bırakmayı dener. Nüks edersen pes etme! Sigara içmemek için nedenlerinizi gözden geçirin. Önceden plan yapın ve sigara içme isteğinizi bir dahaki sefere ne yapacağınızı düşünün.

Sigarayı bırakma ve Fiziksel Aktivite!

Sigara içmek, egzersiz ve fiziksel aktivite üzerinde hem acil hem de uzun süreli etkilere neden olur. Sigara içenlerin kanser ve kalp ve solunum yolu hastalıkları için artmış riskleri iyi bilinmektedir.

Yine de egzersiz ve fiziksel aktivite açısından, sigara içenlerde ayrıca:

  • Daha az dayanıklılık
  • Kötü fiziksel performans
  • Artmış yaralanma ve komplikasyon oranları

Sigara içenlerin içmeyenlere göre daha az fit olmasının nedeni nedir?

En yüksek performansı elde etmek için kalbiniz, akciğerleriniz ve kaslarınız oksijen açısından zengin kana ihtiyaç duyar.

Tütün dumanını teneffüs ettiğinizde, karbon monoksit (tütünde bulunan 4.000’den fazla kimyasaldan sadece biri – 50’den fazlası kansere neden olduğu bilinmektedir) kırmızı kan hücrelerine bağlanır. Oksijen yer değiştirir, kaslara ve diğer vücut dokularına iletimi önler. Bu, laktik asitte bir artışa neden olur (kasın “yanmasına”, yorgunluğa, daha ağır solumaya ve egzersiz sonrası artan ağrıya neden olan madde).

Oksijendeki bu azalma, fiziksel dayanıklılığınızı azaltacak ve sporda iyi olmanızı zorlaştıracaktır. Merdivenlerden çıkmak gibi günlük işleri de zorlaştırır. Oksijenasyondaki azalma, sigara içenlerin kalp atış hızının sigara içmeyenlerden daha yüksek olmasına neden olur, çünkü kalbin vücuda yeterli oksijen vermesi için daha fazla çalışması gerekir.

Sigaranın fiziksel fit olma üzerindeki diğer etkileri nelerdir?

Bir dizi fiziksel dayanıklılık çalışması, sigara içenlerin içmeden önceye göre tükenmeye başladığını ve sigara içmeyenler kadar koşamayacağını göstermiştir.

Sigara içenlerin diğer yaygın sorunları şunlardı:

  • Beden eğitiminden daha az yararlanıldı.
  • Daha az kas gücü ve esnekliği vardı.
  • Deneyimli rahatsız uyku düzenleri.
  • Sigara içmeyenlerin neredeyse üç katında nefes darlığından muzdaripti.
  • Sigara içmeyenlere oranla neredeyse iki kat daha fazla yaralanma geçiriyor.
  • Bir yaralanmadan sonra iyileşmek için daha fazla zaman gerektirir veya hiç iyileşmeme riski vardır.

Birçoğu sigara içmenin sadece akciğerlerde iltihaplanmaya neden olduğunu düşünüyor.

Bununla birlikte, sigara içmek kemiklerinizi ve eklemlerinizi de etkiler ve aşağıdaki hastalıkların gelişme riskini artırır:

  • Osteoporoz
  • Romatizmal eklem iltihabı
  • Bel ağrısı
  • Egzersizle ilgili yaralanmalar, örneğin;
    • Bursit (Bursa’nın iltihaplanması)
    • Tendinit
    • Burkulma
    • Kırıklar
  • Gerekirse ameliyat sırasında daha yüksek komplikasyon riski
  • Yaralanmalardan daha yavaş iyileşme

Sigara içmek fazla kilo vermeme yardımcı olmaz mı?

Bazı insanlar kilo kontrol önlemi olarak sigarayı bırakmayı reddeder. Sigara içmenin metabolizmaya olumsuz müdahale ettiği ve sigara içenlerin fiziksel olarak aktif olma olasılıklarının daha düşük olduğu gösterilmiştir. Ayrıca sigara içen erkeklerin günde sigara içmeyenlere göre 350 ila 575 daha fazla kalori tükettiği de gösterilmiştir.

Ve çalışmalar, sigara içenlerin vücut yağlarının sağlık üzerinde olumsuz etkileri olan bir modelde (esas olarak karın veya “merkezi, elma şekilli” yağ dağılımı) dağıtılma eğiliminde olduğunu göstermektedir. İyi bir diyet ve egzersiz rutini, sağlıklı bir kilo almanın ve korumanın en iyi yoludur.

Sigara içmek ergenlerin ve ergenlik çağındaki çocukların fiziksel performansını etkiler mi?

Genç ve preteen sigara içenler, yetişkin sigara içenlerin yaptığı gibi tütünün aynı olumsuz etkilerini yaşarlar, örneğin:

  • Sigara içmeyen yaşıtlarına kıyasla daha düşük fiziksel dayanıklılık ve performans
  • Nefes darlığı
  • Sporla ilgili yaralanmalarda artış
  • Genel sağlık durumu kötü

Gençler ve ergenler arasında sigara içmek, akciğer büyümelerini yavaşlatabilir, akciğer fonksiyonlarını bozabilir ve kalplerinin sigara içmeyenlerden daha hızlı atmasına neden olabilir.

Ağır sigara içen gençler de öksürük ve daha sık ve şiddetli solunum yolu hastalıkları yaşarlar. Daha sık yaralanmalar ve yaralanmalardan sonra spora geri dönüşün gecikmesi de gözlenmiştir.

Neyse ki hem yetişkin hem de genç sigara içenler için, sigarayı bıraktıklarında sigara içmenin etkilerinin çoğu tersine çevrilebilir. Daha iyi!

Sevilen birinin sigarayı bırakmasına yardım etmek

Bir arkadaşınızı veya sevdiğiniz bir kişinin hatrı için sigarayı bırakamayacağınızı hatırlamak önemlidir; karar onların olmalı. Ancak sigara içmeyi bırakma kararı alırlarsa, destek ve teşvik sunabilir ve bırakma stresini hafifletmeye çalışabilirsiniz. Mevcut farklı tedavi seçeneklerini araştırın ve sigara içen kişilerle konuşun; sadece vaaz etmemeye veya yargılamamaya dikkat edin. Onlarla birlikte başka aktiviteler gerçekleştirerek ve sakız gibi sigara yerine geçen maddeleri el altında tutarak isteklerin üstesinden gelmesine de yardımcı olabilirsiniz.

Sevilen biri sigarayı bırakma konusunda başarısız oluyor veya nüksetiyorsa, onları suçlu hissettirmeyin. Sigarasız gittiklerinde onları tebrik edin ve tekrar denemeleri için teşvik edin. Desteğiniz, sevdiğiniz kişinin eninde sonunda sigarayı bırakma çabasına yardımcı olmak için tüm farkı yaratabilir.

Referanslar

  1. Sigarayı Bırakma Evreleri: Sigaranın 40 Zararı,
  2. https://scholar.google.com/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  4. https://www.researchgate.net/
  5. https://www.mayoclinic.org/
  6. https://www.nhs.uk/
  7. https://www.webmd.com/

 

Sigarayı Bırakma Evreleri: Sigaranın 40 Zararı
Sigarayı Bırakma Evreleri: Sigaranın 40 Zararı
Sağlık Bilgisi Paylaş !
Op. Dr. Ali GÜRTUNA

Op. Dr. Ali GÜRTUNA

Çocuk Cerrahisi Uzmanı
Sağlık Bilgisi: aligurtuna.com

Articles: 1372