Sistit (Mesane Enfeksiyonu)

95 / 100

Sistit, mesane iltihabı için kullanılan tıbbi terimdir. Enflamasyon, vücudunuzun bir kısmının şişmiş ve sıcak olduğu zamandır. Aynı zamanda acı verici de olabilir. Çoğu zaman, bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon olduğunda ortaya çıkar. Buna idrar yolu enfeksiyonu (İYE) denir. Mesane enfeksiyonuna sahip olmak acı verici ve sinir bozucu olabilir. Enfeksiyon böbreklerinize yayılırsa ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir.

Sistit (Mesane Enfeksiyonu)

Ayrıca bazı ilaçlara veya radyasyon tedavisine reaksiyon olarak da ortaya çıkabilir. Hijyen ürünleri, sperm öldürücü jöle veya uzun süreli kateter kullanımı gibi bazen mesaneyi tahriş eden şeyler de sistite yol açabilir. Başka bir hastalığın komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilir. Bakterilerin neden olduğu sistitin olağan tedavisi antibiyotik ilaç almaktır. Diğer türlerin tedavisi nedene bağlıdır.

Sistit (Mesane Enfeksiyonu)

Sistit Belirtileri

Sistit belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • İdrar yapmak için güçlü ve ısrarcı bir dürtü
  • İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
  • Sık ve az miktarda idrar çıkarmak
  • İdrarda kan (hematüri)
  • Bulanık veya keskin kokulu idrar çıkarmak
  • Pelvik rahatsızlık
  • Göbek deliğinizin altındaki bölgede (karın) baskı hissi
  • Düşük dereceli ateş

Küçük çocuklarda, kazara gündüz ıslatmanın yeni bölümleri de idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) belirtisi olabilir. Gece altını ıslatmanın tek başına bir İYE nedeniyle gerçekleşmesi muhtemel değildir.

Ne zaman doktora görünmeli

Böbrek enfeksiyonuna özgü belirti ve semptomlarınız varsa hemen tıbbi yardım alın. Bunlar şunları içerir:

  • Sırt veya yan ağrı
  • Ateş ve titreme
  • Mide bulantısı ve kusma

Birkaç saat veya daha uzun süren acil, sık veya ağrılı idrara çıkma gelişirse veya idrarınızda kan fark ederseniz sağlık uzmanınızı arayın. Geçmişte bir idrar yolu enfeksiyonu tanısı aldıysanız ve önceki bir idrar yolu enfeksiyonunu taklit eden semptomlar geliştiriyorsanız , sağlayıcınızı arayın.

Ayrıca antibiyotik tedavisi bittikten sonra sistit belirtileri tekrar ortaya çıkarsa doktorunuzu arayın. Farklı bir ilaç türü denemeniz gerekebilir.

Çocuğunuz gündüz altını ıslatma kazaları yaşamaya başlarsa çocuğunuzun sağlık kuruluşunu arayın. Diğer yönlerden sağlıklı erkeklerde nadirdir. Herhangi bir semptom bir sağlık uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.

Sistit Nedenleri

Üriner sisteminiz böbrekleri, üreterleri, mesaneyi ve üretrayı içerir. Hepsi vücudunuzdaki atıkların uzaklaştırılmasında rol oynar. Böbrekleriniz üst karnınızın arka kısmına doğru yerleşmiş fasulye şeklinde bir çift organdır. Kanınızdaki atıkları filtreler ve birçok maddenin konsantrasyonunu düzenlerler.

Üreter adı verilen tüpler idrarı böbreklerden mesaneye taşır. Mesane, siz idrar yapma ihtiyacı hissedene kadar idrarı depolar. İdrar daha sonra vücudunuzu üretra yoluyla terk eder.

Bakteriyel sistit

İYE’ler tipik olarak vücut dışındaki bakteriler üretra yoluyla idrar yoluna girdiğinde ve çoğalmaya başladığında ortaya çıkar. Çoğu vakaya bir tür Escherichia coli (E. coli) bakterisi neden olur. Ancak diğer bakteri türleri de enfeksiyonlara neden olabilir.

Kadınlarda seks sonrasında bakteriyel mesane enfeksiyonları meydana gelebilir. Cinsel olarak aktif olmayanlarda bile idrar yolu enfeksiyonu meydana gelebilir çünkü kadın genital bölgesi sıklıkla sistit oluşturabilecek bakterileri barındırır.

Enfeksiyöz olmayan sistit

Bakteriyel enfeksiyonlar en yaygın neden olmasına rağmen, bir takım enfeksiyon dışı faktörler de mesanenin iltihaplanmasına neden olabilir.

Bazı örnekler şunları içerir:

  • İnterstisyel sistit. Ağrılı mesane sendromu olarak da adlandırılan bu kronik mesane iltihabının nedeni açık değildir. Çoğu vaka kadınlarda görülür. Durumun teşhis edilmesi ve tedavisi zor olabilir.
  • İlaca bağlı sistit. Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (kemoterapi) gibi bazı ilaçlar, ilaçların parçalanan bileşenlerinin vücuttan çıkması nedeniyle mesanenin iltihaplanmasına neden olabilir.
  • Radyasyon sistiti. Pelvik bölgenin radyasyon tedavisi mesane dokusunda inflamatuar değişikliklere neden olabilir.
  • Yabancı cisim sistiti. Kateterin uzun süreli kullanımı bakteriyel enfeksiyonları ve doku hasarını daha olası hale getirebilir. Bunların her ikisi de mesane iltihabına neden olabilir.
  • Kimyasal sistit. Bazı kişiler belirli ürünlerde bulunan kimyasallara karşı ekstra duyarlı olabilir. Bunlara köpük banyosu, kişisel hijyen spreyi veya sperm öldürücü jöle dahildir. Mesanede alerjik tipte bir reaksiyon meydana gelebilir ve iltihaplanmaya neden olabilir.
  • Diğer durumlarla ilişkili sistit. Bazen diyabet, böbrek taşları, prostat büyümesi veya omurilik yaralanması gibi diğer durumların bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir.

Risk faktörleri

Bazı kişilerin mesane enfeksiyonları veya tekrarlanan idrar yolu enfeksiyonları geliştirme olasılığı diğerlerinden daha yüksektir. Kadınlar da bu sorunu yaşayabilir. Önemli bir neden fiziksel anatomidir. Kadınların üretraları kısadır. Bu, enfeksiyona neden olabilecek bakterilerin mesaneye ulaşmak için fazla uzağa gitmesi gerekmediği anlamına gelir.

Aşağıdaki durumlarda mesane enfeksiyonları veya tekrarlanan idrar yolu enfeksiyonu riski daha yüksek olabilir:

  • Cinsel açıdan aktifler. Seks sırasında bakteriler üretraya itilebilir.
  • Belirli doğum kontrolü türlerini kullanın. Diyaframın kullanılması İYE riskini artırır . Spermisit içeren diyaframlar riski daha da artırabilir.
  • Hamilesiniz. Hamilelik sırasındaki hormon değişiklikleri mesane enfeksiyonu riskini artırabilir.
  • Menopozdan geçtiniz. Menopozdan sonra hormonlarda meydana gelen değişiklikler sıklıkla İYE’ye yol açabilir.

Diğer risk faktörleri şunları içerir:

  • İdrar akışına müdahale. Bu, mesanede taş veya prostat büyümesi gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
  • Bağışıklık sistemindeki değişiklikler. Bu, diyabet, HIV enfeksiyonu ve kanser tedavisi gibi belirli durumlarda ortaya çıkabilir.
  • İdrar sondalarının uzun süreli kullanımı. Kronik hastalığı olan kişilerde veya yaşlı erişkinlerde bu tüplere ihtiyaç duyulabilir. Uzun süreli kullanım sizi daha büyük bakteriyel enfeksiyon riskine ve mesane dokusu hasarına maruz bırakabilir.

Genel olarak sağlıklı erkeklerde nadirdir.

Komplikasyonları

Uygun ilaçla hemen tedavi edildiğinde mesane enfeksiyonları nadiren komplikasyonlara yol açar. Ancak tedavi edilmezlerse daha ciddi bir duruma dönüşebilirler. Komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Böbrek enfeksiyonu. Tedavi edilmeyen mesane enfeksiyonu böbrek enfeksiyonuna yol açabilir. Buna aynı zamanda piyelonefrit da denir. Böbrek enfeksiyonları böbreklere kalıcı hasar verebilir.
  • İdrarda kan. Sistit durumunda idrarda kan hücreleri bulunabilir. Çoğu zaman sadece mikroskopla görülebilirler. Bu duruma mikroskobik hematüri denir. Genellikle tedaviden sonra kaybolur. Tedaviden sonra idrarda hala kan hücreleri görünüyorsa sebebini bulmak için bir uzmana başvurmanız gerekebilir.İdrarda görebileceğiniz kana brüt hematüri denir. Bu nadiren tipik bakteriyel sistitte olur. Ancak kanser için kemoterapi veya radyasyon terapisinden sonra ortaya çıkan sistitiniz varsa bu belirti daha yaygın olabilir.

Önleme

Tekrarlanan mesane enfeksiyonlarını önlemeye yönelik kişisel bakım önlemleri iyi araştırılmamıştır. Ancak bazı sağlayıcılar önleme için şu ipuçlarını önermektedir:

  • Bol miktarda sıvı, özellikle de su için. Kemoterapi veya radyasyon tedavisinden sonra, özellikle tedavi günlerinde bol miktarda sıvı içmek özellikle önemlidir.
  • Sık sık idrara çıkın. İdrar yapma isteği duyuyorsanız tuvaleti kullanmayı geciktirmeyin.
  • Bağırsak hareketinden sonra önden arkaya doğru silin. Bu, anal bölgedeki bakterilerin vajina ve üretraya yayılmasını önler.
  • Küvet banyoları yerine duş alın. Enfeksiyonlara yatkınsanız banyo yapmak yerine duş almak onları önlemeye yardımcı olabilir.
  • Cinsel organların etrafındaki cildi nazikçe yıkayın. Bunu her gün yapın, ancak sert sabunlar kullanmayın veya çok kuvvetli yıkamayın. Bu bölgedeki hassas cilt tahriş olabilir.
  • Seksten sonra mesanenizi mümkün olan en kısa sürede boşaltın. Bakterilerin temizlenmesine yardımcı olmak için bir bardak su için.
  • Genital bölgede deodorant spreyleri veya hijyen ürünlerini kullanmaktan kaçının. Bu ürünler üretrayı ve mesaneyi tahriş edebilir.

Kızılcık

Tekrarlayan mesane enfeksiyonları riskini azaltmaya yardımcı olmak için sıklıkla kızılcık suyu veya proantosiyanidin içeren tabletler önerilir. Bu alandaki araştırmalar tutarsız olmasına rağmen, kızılcıkların bazı kişilerde tekrarlayan enfeksiyonları önlemede işe yarayabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Kızılcık ürünlerinin genellikle herhangi bir tıbbi sorunu olmayan sağlıklı kişilerde güvenli olduğu düşünülmektedir.

Ancak evde tedavi olarak, kan inceltici bir ilaç olan varfarin (Coumadin) kullanıyorsanız kızılcık suyu veya kızılcık ürünlerine dikkat edin. Kızılcık ve warfarin arasında kanamaya yol açabilecek bir etkileşimin olması mümkündür. Ancak kanıtlar karışık.

Zaten mesane enfeksiyonunuz varsa kızılcıkların etkili bir tedavi olduğu gösterilmemiştir.

Teşhis

Sistit belirtileriniz varsa en kısa sürede sağlık uzmanınızla görüşün. Doktorunuz semptomlarınıza ve tıbbi geçmişinize göre enfeksiyonu teşhis edebilir.

Teşhis veya tedavi planı için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunda sağlayıcınız şunları önerebilir:

  • İdrar analizi. Bu test için az miktarda idrarı bir kapta toplarsınız. Sağlayıcınız idrarınızı bakteri, kan veya irin gibi enfeksiyon belirtileri açısından kontrol eder. Bakteri bulunursa, enfeksiyona hangi tür bakterinin neden olduğunu kontrol etmek için idrar kültürü adı verilen bir test de yaptırabilirsiniz.
  • Görüntüleme. Tanı için genellikle görüntüleme testine gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda görüntüleme yararlı olabilir. Örneğin, bir röntgen veya ultrason, sağlayıcınızın tümör veya anatomi sorunu gibi mesane iltihabının diğer potansiyel nedenlerini bulmasına yardımcı olabilir.

Sistit (Mesane Enfeksiyonu)

Sistit Tedavisi

Bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu sistit genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Diğer türlerinin tedavisi, neyin sebep olduğuna bağlıdır.

Bakteriyel Sistit Tedavisi

Bakterilerin neden olduğu sistitin ilk tedavisi antibiyotiklerdir. Hangi ilaçların ne kadar süreyle kullanılacağı genel sağlığınıza ve idrarda bulunan bakterilere bağlıdır.

  • İlk kez enfeksiyon. Semptomlar genellikle antibiyotik aldıktan sonraki ilk birkaç gün içinde büyük ölçüde iyileşir. Ancak enfeksiyonunuzun şiddetine bağlı olarak muhtemelen üç günden haftaya kadar antibiyotik almanız gerekecektir.Hapları tam olarak sağlayıcınızın belirttiği şekilde alın. Kendinizi daha iyi hissetseniz bile hapları erken bırakmayın. Bu, enfeksiyonun tamamen ortadan kalktığından emin olmanıza yardımcı olur.
  • Enfeksiyonu tekrarlayın. Tekrarlayan İYE’leriniz varsa , sağlayıcınız daha uzun bir süre antibiyotik almanızı isteyebilir. Ayrıca idrar yolu bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir doktora (ürolog veya nefrolog) da yönlendirilebilirsiniz. Bir uzman enfeksiyonlara neden olabilecek ürolojik sorunları kontrol edebilir. Bazı durumlarda, cinsel ilişkiden sonra tek doz antibiyotik almak, tekrarlayan enfeksiyonlar için yararlı olabilir.
  • Hastane kaynaklı enfeksiyon. Hastane kaynaklı mesane enfeksiyonlarının tedavisi zor olabilir. Bunun nedeni, hastanelerde bulunan bakterilerin genellikle toplumdan edinilen mesane enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan yaygın antibiyotik türlerine karşı dirençli olmasıdır. Farklı tipte antibiyotiklere ve farklı tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç duyulabilir.

Menopoza girmiş kadınlar özellikle sistit riski altında olabilir. Tedavinin bir parçası olarak doktorunuz size vajinal östrojen kremi verebilir. Ancak vajinal östrojen, yalnızca bu ilacı diğer sağlık sorunları riskinizi artırmadan kullanabiliyorsanız önerilir.

İnterstisyel Sistit Tedavisi

İnterstisyel sistiti olan biri için en iyi sonucu veren tek bir tedavi yoktur. İnflamasyonun nedeni belirsizdir. Semptomları hafifletmek için ağızdan aldığınız hap şeklinde ilaçlara ihtiyacınız olabilir. İlaç ayrıca bir tüp aracılığıyla doğrudan mesaneye de yerleştirilebilir. Veya sinir uyarımı adı verilen bir prosedürünüz olabilir. Bu, pelvik ağrıyı ve idrar sıklığını hafifletmek için hafif elektrik darbeleri kullanır.

Cerrahi, yalnızca diğer tedavilerin başarısız olduğu durumlarda dikkate alınması gereken son çare seçeneğidir. Ameliyat ağrıyı ve diğer semptomları hafifletmek için işe yaramayabilir.

Enfeksiyöz olmayan sistitin diğer formlarının tedavisi

Bazı insanlar köpük banyosu veya sperm öldürücü gibi ürünlerdeki kimyasallara karşı duyarlıdır. Bu ürünlerden kaçınmak semptomları hafifletmeye ve daha fazla atakları önlemeye yardımcı olabilir. Bol miktarda sıvı içmek mesaneyi tahriş edebilecek maddelerin dışarı atılmasına da yardımcı olur.

Kemoterapi veya radyasyon tedavisinin bir komplikasyonu olarak gelişen sistit için tedavi, ilaç alarak ağrının yönetilmesine odaklanır.

Yaşam tarzı ve ev ilaçları

Sistit ağrılı olabilir. Rahatsızlığı hafifletmek için:

  • Bir ısıtma yastığı kullanın. Alt karnınıza yerleştirilen bir ısıtma yastığı mesane basıncını veya ağrısını hafifletebilir.
  • Sulu kalın. Kendinizi sulu tutmak için bol miktarda sıvı içirin. Kahve, alkol, kafeinli alkolsüz içecekler ve narenciye sularından kaçının. Ayrıca enfeksiyonunuz temizlenene kadar baharatlı yiyeceklerden de kaçının. Bu maddeler mesaneyi tahriş edebilir ve sık veya acil idrara çıkma ihtiyacını daha da kötüleştirebilir.

Tekrarlayan mesane enfeksiyonları için, başka bir enfeksiyona yakalanma şansınızı azaltmanın yollarını sağlayıcınıza sorun.

Referanslar:

  1. Sistit (Mesane Enfeksiyonu)
  2. https://www.nhs.uk/conditions/cystitis/
  3. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/cystitis/
  4. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cystitis
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/152997
  6. https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/what-is-cystitis
  7. https://www.healthline.com/health/cystitis

 

Sistit (Mesane Enfeksiyonu)

Sağlık Bilgisi Paylaş !